Actualitate

Valeriu Gheorghiţă anunţă faptul că persoanele care au primit o singură doză de AstraZeneca vor putea opta să facă rapelul cu Pfizer sau Moderna

Publicat: 01 iul. 2021
Valeriu Gheorghiță cu mască de protecție, la o conferință de presă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătăţită, cel mai probabil această măsură urmând să fie luată de săptămâna viitoare

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România susţine în aceste momente o declaraţie de presă. Acesta a anunţat faptul că persoanele care s-au vaccinat în primă instanță cu AstraZeneca pot opta să îşi facă rapelul cu Pfizer sau Moderna.

Decizia este valabilă pentru persoanele care au primit doar o singură doză de AstraZeneca şi urmează să facă un rapel. La nivel internaţional, un studiu arăta faptul că cei care se vaccinează cu Johnson & Johnson pot să mai facă o doză cu Pfizer sau Moderna.

Românii care au administrat o singură doză de AstraZeneca pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna

Valeriu Gheorghiţă a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă faptul că toţi cei care şi-au făcut o singură doză cu AstraZeneca pot opta la rapel pentru Pfizer sau Moderna. Schema este una heterologică iar în urma discuţiilor la nivel internaţional, specialiştii vor lua hotătârea cel mai probabil săptămâna viitoare:

„Vorbin despre posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe, care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la compania AstraZeneca şi a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Este o Discuţie avansată pe care o avem în momentul de faţă şi este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală în baza datelor ştiinţifice noi care au fost publicate şi de asemnea în baza recomandărilor comisiilor de sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Gheorghiţă.

Vaccinul AstraZeneca este cel mai ocolit de români

Vaccinul AstraZeneca a ridicat, incă de la început, numeroase controverse la nivel internaţional. Mai multe ţări au raportat faptul că mai multe persoane care s-au vaccinat folosind serul dezvoltat de Oxford și Suedia au suferit tromboze. Din aceste considerente, unele ţări au sistat administrarea vaccinului. Altfel spus nici în România nu există o situaţie diferită.

Românii sunt destul de sceptici când vine vorba despre vaccinarea cu acest tip de vaccin. De exemplu, la nivel de Iași mai exista, pe data de 28 iunie 2021 doar un singur centru care administra vaccinul menţionat mai sus.

Specialiştii susţin că imunitatea dobândită după vaccinarea cu Pfizer și Modernaar putea dura ani întregi

Pe de altă parte specialiştii au făcut un studiu prin care au arătat faptul că vaccinarea cu Pfizer și Moderna ar putea asigura o imunitate de ani întregi. Cei care au fost vaccinați cu unul dintre cele două seruri ARNm ar putea să nu mai necesite noi rapeluri, atâta timp cât virusul nu evoluează prea mult.

Un alt studiu, de data aceasta realizat în Marea Britanie, indică faptul că amestecarea serurilor oferă o protecție sporită. O doză de AstraZeneca, urmată de o doză Pfizer sunt aproape la fel de puternice ca două doze de ser Pfizer. În astfel de cazuri, dacă ordinea administrării se inversează, rezultatul obținut va fi mai slab, dar tot superior față de rezultatul administrării a două doze de AstraZeneca.
Adauga un comentariu