Actualitate

Valeriu Gheorghiță: Când s-ar putea încheia campania de vaccinare anti-COVID-19 în România

Publicat: 04 dec. 2020
Valeriu Gheorghita
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, a vorbit despre vaccinarea generală a populației și cât va dura. Valeriu Gheorghiță a declarat că în România campania de vaccinare anti-Covid s-ar putea încheia la mijlocul verii anului viitor, când un procent de 60-70% din populație ar trebui să fie imunizat contra infecției cu coronavirus.

„În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a oricărei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze. Estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie, început de aprilie vaccinarea va putea fi făcută populației generale, ultima etapă a campaniei de vaccinare.

Toate aceste etape se pot suprapune într-un anumit moment, dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România, și anume, dacă disponibilitatea vaccinurilor va acoperi toate nevoile pe care le avem, aceste etape de vaccinare se pot derula în paralel”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu poate fi făcută în cabinetele medicilor de familie“

Coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19 a precizat că în România campania de vaccinare anti-COVID-19 nu va putea fi derulată în cabinetele medicilor de familie, deoarece nu au capacitatea necesară.

„Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitate de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie, pentru că activitatea pe care noi o propunem este una extrem de intensă. Vorbim de circa 250 de persoane vaccinate într-o zi.

Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite, pe lângă monitorizarea persoanelor pe care le au medicii de familie în evidență să mai efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a menționat ValeriuGheorghiță.

Ce presupune vaccinarea anti-COVID-19

Medicul a mai explicat cum se va derula procesul efectiv pe lângă injectarea serului împotriva coronavirusului.

„Este un proces destul de elaborat, în care fiecare persoană trebuie supusă unui triaj epidemiologic, un examen clinic, insistat pe identificarea contraindicaților de moment sau definitive pentru efectuarea vaccinării. Trebuie să fie echipe destinate pentru administrarea propriu-zisă a vaccinului. Ulterior, există perioada de supraveghere post-vaccinală. Aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie unde există o singură echipă vaccinatoare, pentru că perioada de timp alocată se va întinde pe o perioadă foarte mare.

Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70% de imunizare colectivă, pentru a încheia activitatea de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

„Rata de acceptare crește la peste 90% unde sunt îngrijiți pacienți COVID“

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a spus că, în prezent, rata de acceptare a unui vaccin în rândul medicilor români „este estimată la aproape 70%”. Mai mult, medicul a precizat că în spitalele COVID, peste 90% din personalul medical vor să se vaccineze anti-COVID-19.

„Dintr-o analiză, vorbim de o rată de acceptare de moment, vizavi de vaccinarea personalului medical, estimată la aproape 70%. E un procent bun. Cu mențiunea că în spitale unde sunt îngrijiți pacienți cu COVID, rata de acceptare crește la peste 90%, iar la medicii de familie rata de acceptare este 80%, iar la asistenții medicali de 82%. Sunt date pe care le analizăm, defalcate pe județe, pe tipuri de unități medicale medicale. Semnalul e unul foarte bun”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu