Actualitate

Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare: „Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță despre campania de vaccinare Suntem cu dozele aproape pe fix cât avem pe stoc atât vom folosi
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România susține că România este pregătită pentru a vaccina copiii de 12 și 15 ani

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre campania de vaccinare anti-COVID-19 din România.

Valeriu Gheorghiță a declarat că prima jumătate a lunii februarie va fi complicată deoarece”suntem cu dozele aproape pe fix”.

„Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni.

Săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe – 180.000. Se recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vom vedea dacă se păstrează ziua de luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție. Acum sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor“

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că ritmul vaccinărilor din România și din UE va crește semnificativ după aprobarea produsului AstraZeneca/Oxford.

„Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul de vaccinare”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Din aprilie, numărul de doze va fi mult mai mare

Valeriu Gheorghiță a adăugat că ținta de vaccinare rămâne la peste 10 milioane de persoane până în septembrie.

„Din aprilie, numărul de doze va fi mult mai mare. Așa cum spunea și premierul, România a suplimentat practic numărul de doze contractate de compania BioNTech/Pfizer și nu s-a prelungit perioada de livrare, deci acest număr mai mare de doze va fi livrat în aceeași perioadă de timp. Se va derula și contractul cu Moderna și avem contractate 3,5 milioane de doze. Cel mai probabil până la acel moment și compania Astrazeneca va avea autorizare, iar România va avea contractate, din calculele estimate, circa 12 milioane de doze. Cu Pfizer sunt peste 20 de milioane de doze la care se adaugă 3,5 milioane de doze de la Moderna. Avem ținta de a vaccina peste 10 milioane de persoane până în septembrie”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

„Peste 75% din persoanele deja programate în platformă au peste 65 de ani sau au boli cronice”

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a mai declarat că peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare prin intermediul platformei informatice aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau sunt persoane cu boli cronice. Mai mult, 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale.

„Peste 75% din persoanele deja programate, şi vorbim de peste 275.000 de persoane deja programate în platforma de programare, sunt persoane care aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau persoane cu boli cronice şi până la 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a spus medicul militar

 

Adauga un comentariu