National

Valeriu Gheorghiță, despre cât de periculoasă este tulpina Delta: „Se multiplică foarte ușor”

Publicat: 30 iul. 2021
Valeriu Gheorghiță cu masca pe față la o conferință
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, atrage atenția legat de consecințele pe care infectarea cu tulpina Delta le poate avea, precizând că există o tendință de a înregistra cazuri noi la persoane tinere

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, atrage atenția asupra faptului că persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse infectării cu noua variantă a COVID-19, Delta.

Valeriu Gheorghiță a explicat pentru Antena 3 cât de periculoasă este tulpina Delta. Doctorul precizează că noua variantă are o rată mare de transmitere, iar persoanele care se infectează cu aceasta au o încărcătură virală mult mai mare decât în cazul infecției cu varianta inițială a bolii.

”Varianta Delta se pare că este cea mai adaptată variantă virală dintre cele care sunt circulante la momentul actual, în sensul în care are o serie de avantaje și anume faptul că se multiplică foarte ușor și persoanele infectate cu acest tip de variantă virală au cantități de virus foarte mari. Se estimează de peste o mie de ori mai mare cantitatea de virus la persoanele infectate cu astfel de variantă virală. Această variantă se atașează foarte ușor de receptorii de pe suprafața celulelor și are această capacitate de a scăpa parțial de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, atât a celor care rezultă după trecerea prin boala naturală, cât și a celor care rezultă după vaccinare.

Din acest punct de vedere, s-a observat o rată bazală de reproducere a cazurilor mult mai crescută decât cea cu care eram obișnuiți la tulpina parentală, astfel încât o persoană infectată cu astfel de variantă poate să genereze chiar nouă cazuri secundare se pare, ori din acest punct de vedere, rata de atac la nivel populațional este crescută și este într-adevăr comparabilă cu ale bolilor pe care noi le știam a fi extrem de contagioase precum varicela. Are capacitatea de a se răspândi foarte ușor la nivel populațional, în mod deosebit în rândul persoanelor nevaccinate, caren sunt complet descoperite în fața acestei infecții.”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul emisiunii ”În fața Națiunii”.

Adauga un comentariu