Actualitate

Valeriu Gheorghiță, despre cozile românilor de la centrele de vaccinare anti-Covid-19: „Ține de cultura noastră!”

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță despre cozile românilor de la centrele de vaccinare anti-Covid-19 Ține de cultura noastră
2.040.532 de persoane s-au vaccinat cu noul coronavirus, în România. În ceea ce priveşte imunizarea colectivă aceasta a ajuns la 15 procente din întreaga populaţie. Persoanele vaccinate anti-Covid-19 ar trebui să poarte masca de protecție şi să respecte măsurile sanitare chiar dacă s-au imunizat împotriva virusului din Wuhan, potrivit declaraţiei medicului colonel Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 și medic miliar a discutat vineri, 22 ianuarie 2021, despre cozile de la centrele de imunizare și i-a taxat pe români.

Interpelat despre cozile care se tot formează la unele centre de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a răspuns că nu și-a dorit acest lucru. Medicul militar susține că dacă avem programare la o anumită oră, să nu venim mai devreme cu 2 sau chiar 3 ore pentru a forma cozi de așteptare, ci e îndeajuns să ne prezentăm cu doar câteva minute înainte de a primi doza de vaccin.

„Eu nu mi-am dorit acest lucru și, încă de la începutul campaniei de vaccinare, am militat pentru a avea o platformă de programare care să permită programarea chiar pe intervale orare, dar acest lucru presupune și să respectăm intervalul orar și să nu ne prezentăm… Dacă avem programare la 11 dimineața, chiar nu e relevant și nu are rost să ne prezentăm cu două trei ore mai devreme. Deci din acest punct de vedere, rolul acestei platforme de programare, pe lângă faptul că-ți alocă un loc atât pentru doza 1, cât și pentru rapel, e să știi orientativ ora la care te poți prezenta la vaccinare”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță: „Ține de cultura noastră…”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 precizează că aceste probleme întâmpinate țin de cultura noastră. Românii au intrat în obișnuință să se prezinte mai devreme oriunde au o programare. Această decizie a cetățenilor nu este una care să creeze probleme, însă vin în acest mod și persoanele vulnerabile care ar trebui să se vaccineze și astfel se formează cozi imense.

„Cred că ține și de cultura noastră și cred că e în obișnuința noastră de a ne prezenta mai devreme, pentru a fi siguri că ne vom vaccina. Și în spital, dacă programez pacientul la 9, sigur la 7 dimineața e la ușa cabinetului. Nu e nicio problemă dacă omul e dispus să meargă mai devreme dar, așa cum prezentați și dvs, sunt toți persoane în vârstă, vulnerabile, și ar trebui să încercăm să respectăm pe cât se poate de mult programul într-un centru de vaccinare, să respectăm programările făcute. Persoanele care sunt programate să aibă prioritate la vaccinare”, a mai spus el, în direct la B1 TV.

Ce se întâmplă dacă nu se respectă numărul de persoane programate

Programarea se anulează la oră 20.00, în momentul în care se închide centrul de vaccinare. În cazul în care sunt probleme din partea persoanei programate și intervine întârzirea, atunci există o flexibilitate și omul va fi într-un final vaccinat. Dacă nu se respectă numărul de persoane programate pentru imunizare dozele nu vor ajunge și astfel doza pentru rapel nu va fi disponibilă.

„Programarea se anulează la 8 seara, când se închide centrul de vaccinare. Dacă sunt probleme reale și omul chiar nu se poate prezenta la ora la care s-a programat, nu e nicio problemă, poți să întârzii și vei fi vaccinat. Din acest punct de vedere, e această flexibilitate. Dacă nu respectăm numărul de persoane programate și vaccinăm mai mult – dacă rămân doze, evident că le folosim – dar altfel estimările pe care noi le facem vizavi de perioada de trei săptămâni raportat la numărul de doze disponibile nu se va mai potrivi cu realitatea. Vom avea număr insuficient de doze pentru rapel”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu