Actualitate

Valeriu Gheorghiță, despre disfuncționalitățile din campania de vaccinare: „O situație extrem de neplăcută, mi-o asum”

Publicat: 04 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță despre disfuncționalitățile din campania de vaccinare O situație extrem de neplăcută mi-o asum
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre disfuncționalitățile din campania de vaccinare.

În prima săptămână a fost o rată de imunizare a cadrelor medicale de aproximativ 1.000 de persoane pe zi, în condițiile în care ținta declarată a campaniei era stabilită la o medie de 20.000 de vaccinări pe zi. Sunt medici care spun că s-au programat pentru a primi serul, dar fie au fost anunțați că nu mai există vaccin, fie că încă nu sunt funcționale toate centrele.

Valeriu Gheorghiță susține că a fost vorba despre o problemă legată de sistemul de programare, o lipsă de sincronizare între platforma de înscriere și centrele de vaccinare și de aceea a fost nevoie de o resetare a calendarului de programare.

„Duminică s-a asigurat vaccinarea, practic, doar pentru personalul propriu care era în exercitarea serviciului de gardă sau al turelor. De săptămâna viitoare, activitatea în centrele de vaccinare va funcționa neîntrerupt, 7 zile din 7, după un program de la 8 dimineața la 8 seara. Și după 8 seara se continuă și se poate face vaccinarea pentru personalul propriu care fie este în serviciu de gardă, fie în turele de noapte, tocmai pentru a se facilita accesul la vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, despre disfuncționalități: „O parte dintre centre își încep activitatea de luni“

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că o parte dintre centre își încep activitatea de luni.

„Legat de disfuncționalitățile care au apărut în aceasă perioadă 31 decembrie – 2 ianuarie, trebuie să precizăm că din acest motiv, și anume că o parte dintre centre își încep activitatea de luni, a fost o lipsă de sincronizare între platforma de programare, care a permis programarea unui număr – mic – de persoane până la momentul la care s-a putut, practic, reseta calendarul de programare în conformitate cu începerea activităților de vaccinare. A fost o situație extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată și i s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare și a fost reprogramată. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de mâine și să nu mai existe probleme de acest gen”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

În ianuarie ar putea fi vaccinate 500.000 de persoane

Duminică a început distribuirea a peste 40.000 de vaccin în toate aceste centre, iar de luni ritmul de vaccinare va fi aproape de cel stabilit pentru etapa 1. Numărul de sloturi libere de programare în care se pot programa persoanele este de circa 500.000 pentru primele două-trei săptămâni ale lunii ianuarie.

„Mare parte dintre centrele din țară au optat pentru începerea activităților de vaccinare la capacitate maximă începând cu data de 4 ianuarie. Centrele au fost pregătite însă încă din 27 decembrie. Am început progresiv. Inițial, cu cele 10 unități medicale, la care s-au adăugat și altele, însă de luni activitatea practic va începe în majoritatea centrelor. Este relevant să vedem ce se întâmplă luni, marți și miercuri, pentru că programările cresc progresiv de la o zi la alta. Numărul de sloturi libere de programare în care se pot programa persoanele este de circa 500.000 pentru primele două-trei săptămâni ale lunii ianuarie. Deci, dacă cineva vrea să se programeze, are suficiente locuri să facă acest lucru”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Anunță 20.000 de vaccinări zilnice

Valeriu Gheorghiță a anunțat că de luni, 4 ianuarie, România ar trebui să vaccineze 20.000 de persoane pe zi.

„De luni, 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele peste 70 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Spre deosebire de situația de la testările Covid, când laboratoarele cunosc o diminuare a activității în cursul weekendului, la vaccin s-ar putea să fie mai multe persoane programate în zilele libere, pentru că atunci personalul medical are mai mult timp.

Adauga un comentariu