National

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul de la AstraZeneca: „Vom vedea care va fi decizia de aici înainte”

Publicat: 07 apr. 2021
colaj cu valeriu gheorghiță și o doză de vaccin astrazeneca
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a vorbit despre vaccinul de la AstraZeneca, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului.

Medicul este de părere că neîncrederea românilor în vaccinul AstraZeneca este firească, din moment ce mai multe state europene au suspendat temporar administrarea acestui ser. Cu toate acestea, el consideră că beneficiile vaccinării sunt indiscutabile.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul de la AstraZeneca: „Am anticipat această evoluție a creșterii, a evitării, a neîncrederii”

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în contextul în care 5% dintre români au anulat programarea la vaccinarea cu serul în cauză.

„În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluție a creșterii, a evitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Știm foarte bine că au fost țări care au decis suspendarea temporară cu vaccinul de la AstraZeneca (…). Vom vedea care va fi decizia de aici înainte”, a spus Gherghiță, la TVR.

Valeriu Gheorghiță a precizat că este normal ca decizia cu privire la serul AstraZeneca să fie luată la nivelul tuturor țărilor europene.

În seara zilei de miercuri, Valeriu Gheorghiță a anunțat că se desfășoară o ședință a tuturor miniștrilor sănătății de la nivelul țărilor UE, în care s-ar putea lua o decizie comună care să fie transmisă tuturor țărilor membre, „așa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin”, informează Mediafax.

„Până la urmă trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, indiscutabile, și riscurile acestei boli”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: Românii care au dezvoltat tromboze după prima doză, nu vor mai primi și a doua doză din același vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că persoanele care au înregistrat un eveniment trombotic după prima doză de vaccin, la rapel vor primi un alt ser, produs de o altă firmă.

„Categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a anunțat miercuri Valeriu Gheorghiță.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverese, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a delarat doctorul Valeriu Gheorghiţă.

Reamintim că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford. EMA a decis că există „o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat.

Cu toate acestea, agenția subliniază că raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv.

Comentarii
  • Da…si pt ca e in declin…hai dati voi cei de sus un exemplu, inainte de a-l baga pe gat muritorilor de rand. Vrem sa vedem cat mai multe persoane publice care se vaccineaza cu Astrazeneca. Ca pana acum doar cu Phizer s-au vaccinat.

Adauga un comentariu