National

Valeriu Gheorghiță, despre valul de infectări cu noua tulpină delta. Acesta spune că vaccinare este soluția

Publicat: 21 iun. 2021
Valeriu Gheorghiță îmbracat în militar și oferă o declarație
Valeriu Gheorghiță a vorbit despre posibilul val de tulpină delta

Valeriu Gheorghiţă a tras un semnal de alarmă şi îi avertizează pe toţi românii că s-ar putea înregistra un nou val de creşteri a cazurilor de Covid-19 la finalul lunii august, început de septembrie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiţă a oferit o declaraţie unde a spus că este posibil ca ţara noastră să aibă o creştere semnificativă a numărului de cazuri Covid-19 cel mai probabil la finalul lunii august început de septembrie. Acesta este de părere că noile cazuri de Covid-19 vor fi cu noua tulpina delta. Până în momentul de fata România a raportat 35 de cazuri de infecţii cu aceasta tulpină. Tot mai multe voci considera că este doar o chestiune de timp până aceasta va deveni predominantă şi la noi.

Coordonatorul campaniei de vaccinare amintește de situația în care se află Marea Britanie în acest moment, țară care se confruntă cu un nou val de infectări din cauza variantei delta a SARS-CoV-2. Iar cu ajutorul experienţei prin care trece în Marea Britanie, acesta a observat cum infecţia se răspândeşte cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate.

Valeriu Gheorghiţă a ţinut să precizeze că vaccinare împotriva Covid-19 este singura soluţie pentru a evita un nou val de infectări. Medicii din Regatul Unit au observat că persoanele vaccinate au un nivel de protecţie de peste 90% fata riscul de spitalizare, față de boala care evoluează cu complicații și cu risc de deces, spre deosebire de persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză și care nu au un nivel foarte mare de protecție.

Ministrul Sănătăţii vorbeşte despre noua tulpina delta

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că nu exclude ca varianta de tulpină indiană (delta) a COVID-19 să devină predominantă și în România. Tulpina indiană a COVID-19 are o incidenţă mare în Marea Britanie și Germania.

„Ne dorim, evident, să creștem rata de imunizare și procesul celor vaccinați, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite țări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă și la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, incidențe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină delta”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a vorbit și despre situația din urmă cu un an

Aceasta a ţinut să precizeze că şi în urmă cu un an pe toată perioada verii numărul de infectări a scăzut, iar la acea vreme nu există nici un fel de vaccin împotriva Covid-19.

„Conform estimărilor pe care asociațiile europene le fac, durata până la care tulpina delta și rata de infectivitate a acesteia vor avea consecințe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puține luni până când și la noi tulpina delta va deveni predominantă. M-aș feri să dau estimare exactă pentru că există numeroși factori care contribuie. Așa cum am văzut și ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidența a scăzut și era un an în care nu am avut vaccinare, așa cum vedem că se întâmplă în alte țări, acolo unde există un procent mare de vaccinați cu două doze, cum este Israelul, incidența este ținută sub control în continuare”, a mai spus Mihăilă.

Adauga un comentariu