Actualitate

Valeriu Gheorghiță: „Varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală”

Publicat: 16 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valeriu Gheorghiță Varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță

În momentul de faţă nu este nevoie de vaccinuri specifice unor variante pentru combaterea variantei Omicron a coronavirusului.

Varianta Omicron a afectat deja zeci de ţări, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că aceasta se răspândeşte într-un ritm fără precedent.

„Varianta Omicron ocoleşte răspunsul imun obţinut după vaccinarea cu primele două doze sau după trecerea prin boală. Însă vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabileşte eficienţa la valorile comparative cu eficienţa pe care aceste vaccinuri o au faţă de variantele anterioare”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, joi seară.

„Din punctul nostru de vedere, foarte probabil că în perioada următoare vom vorbi de redefinirea unei scheme complete de vaccinare împotriva COVID-19, două doze la interval de 21 de zile sau 28 de zile, şi o doză de booster după minim şase luni.

Aceasta foarte probabil că va fi o schemă de vaccinare considerată completă care va asigura o protecţie superioară, optimă, pentru toate potenţialele variante circulante şi cele care deja circulă, dar şi pentru eventualele variante virale care vor circula de aici înainte.

E aproape clar că aici se va ajunge, la redefinirea schemei complete de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Coodonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că, având în vedere cât de contagioasă este varianta Omicron a coronavirusului, este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate mare a populației, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.

Dr. Valeriu Gheorghiță: „Campania de vaccinare a copiilor începe în a doua parte a lunii ianuarie”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat joi că cel mai probabil vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe în România în a doua parte a lunii ianuarie.

„În ceea ce privește campania de vaccinare în pregătire pentru copiii 5-11 ani a fost deja optimizată platforma de programare și registrul electronic de vaccinare.  Ele vor fi deschise în momentul în care vom anunța debutul efectiv al campaniei de vaccinare.  Noi am elaborat instrucțiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă, locațiile în care se va derula sunt în cabinetele organizate în centrele de vaccinare atât din unități sanitare, cât și din afara unităților sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccin de la compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare și în cabinetele medicilor de familie acolo unde desigur se va solicita acest tip de vaccin”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că va fi obligatoriu consimțământul părinților sau al reprezentanților legali și că înainte se va efectua triajul medical. Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile.

„Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepționa doze de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil că în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

 

Adauga un comentariu