National

Valul al patrulea afectează din ce în ce mai mult sistemul educațional. Mii de elevi vor învăţa în sistem online

Publicat: 24 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Valul al patrulea afectează din ce în ce mai mult sistemul educațional. Mii de elevi vor învăţa în sistem online
Elevi în clasă

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a anunţat că de săptămâna viitoare peste 17.000 de elevi din 128 de unităţi de învăţământ vor învăţa în sistem online, iar decizia a fost luată după ce în localităţile în care sunt şcolile respective incidenţa cazurilor de COVID-19 a trecut de 6 la mia de locuitori, anunță news.ro.

“Vineri este ziua în care la nivelul fiecărui judeţ, la nivelul Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, se decid scenariile de funcţionare pentru săptămâna următoare. În urma datelor primite, avem un număr de 54 de localităţi cu rata de incidenţă peste 6, iar din analizele noastre rapide din ultimele două ore asta înseamnă 128 de unităţi de învăţământ şi 17.106 elevi care vor învăţa în sistem online pentru întreaga durată a săptămânii viitoare, cu excepţia situaţiei în care într-una din localităţi s-ar institui starea de carantină, acolo decizia se ia de îndată. Altfel, indiferent de rata de incidenţă din cursul săptămânii viitoare, aceste unităţi şcolare vor funcţiona în sistem online”, a declarat Sorin Ion, vineri, într-o conferinţă de presă.

Celor 17 mii de copii li se adaugă cei care pe parcursul săptămânii trecute au intrat în sistem online ca urmare a cazurilor confirmate.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, despre sistemul educațional în contextul valului al patrulea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a reiterat că va face tot posibilul pentru menținerea școlilor deschise cu prezență fizică. La B1 TV, luni seară, oficialul a reiterat că pragul de 6 la mie ar putea fi atins în Capitală în a doua jumătate a lunii octombrie dacă se păstrează actualul ritm de creștere a incidenței.

Datele oficiale de luni plasează Bucureștiul la o incidență de 2,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, mai rămân deschise doar creșele, grădinițele și unitățile de învățământ special, conform ordinului comun Educație-Sănătate privind regulile în școli.

Întrebat ce crede că se va întâmpla în perioada următoare cu școlile, având în vedere modul în care evoluează pandemia, ministrul Educației a răspuns:

„Din păcate, acest lucru era cunoscut, era cunoscut și faptul că această tulpină este mai contagioasă, era cunoscut și faptul că această tulpină afectează și elevii. Din păcate, nu am reușit să înțelegem cu toții importanța vaccinării și în general importanța respectării tuturor măsurilor de protecție sanitară, drept urmare trendul ascendent, spre exemplu, în București, care în luna august a crescut șase ori din perspectiva ratei de infectare, de la 0,13 la 0,78 la mie, a atins astăzi valoarea de 2,57 la mie, ieri a fost 2,44 la mie, alaltăieri a fost 2,33 la mie – dacă se păstrează viteza de creștere în București, spre exemplu, strict matematic vorbind, în a doua jumătate a lunii octombrie vom ajunge la nivelul de 6 la mie, nivel de la care, din păcate, școlile vor trebui să treacă în online”.

„Din fericire, previziunile specialiștilor spun că și în această situație de nedorit în care se va atinge pragul de 6 la mie depășirea acestuia va fi pe o perioadă relativ scurtă, de 10-12-14 zile, după care ne putem întoarce la școală cu prezență fizică pentru a nu continua pierderile pe care le-am avut”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat că este „foarte rău” dacă nu există continuitate în desfășurarea activității cu prezență fizică.

„Este foarte rău! De aceea am declarat că voi face tot posibilul pentru menținerea școlilor deschise cu prezență fizică, de aceea am avut o intervenție atât de vehementă în cazul de la Afumați”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu