Actualitate

Vamesii de pe Prut scapa in tara mari cantitati de „iarba”

Publicat: 16 nov. 2000

Unii din fratii nostri de peste Prut, aflati in combinatie cu cei de peste Nistru, si-au format o industrie a drogurilor usoare, recoltate chiar pe manoasele campii care au apartinut odinioara Romaniei. Pana in prezent, vamesii de la Sculeni si Albita nu s-au laudat ca ar fi capturat droguri decat in mica masura, traficantii fiind prinsi cu totul intamplator. Noroc cu politistii ieseni, care au informatori in mediile interlope, acestia transmitandu-le date despre detinatorii de marijuana cu care n-au ajuns la o intelegere in privinta pretului.
Numai in acest an, pe rolul instantelor iesene sunt judecati o sumedenie de moldoveni care au fost prinsi cand incercau sa-si plaseze marfa introdusa in tara pe sub nasul vemesilor. Recent, un fost elev basarabean al Liceului de Informatica din Iasi a fost condamnat pentru ca a introdus in tara, in scopul comercializarii, o anumita cantitate de droguri. El a fost prins in tren, cu „iarba” in chiloti, de catre politistii feroviari, care nu aveau de unde sa stie ce transporta tanarul fara a avea o reclamatie din partea cuiva. Unul dintre cele mai ingenioase gaselniti pentru trecerea drogurilor peste Prut i-a venit in minte unui olog, care a carat mult si bine stupefiante ascunse in proteza piciorului lipsa. Acesta a fost prins tot in oras, de unde reiese ca informatorii fac treaba politistilor. Din unele surse, adanc infiltrate in aceste afaceri, am aflat ca anumiti politisti sunt mana in mana cu traficantii de stupefiante, iar in caz de razboi, recurg la intocmirea dosarului penal.

Droguri la „liber” in centrul orasului

Una dintre pietele iesene ale drogurilor se afla chiar in buricul targului, in fata la Select. Cine stie despre ce e vorba, poate vedea cum unii indivizi care isi pierd timpul pe-acolo, sunt contactati de catre clienti cunoscuti, cu care merg in multiplele ganguri din zona pentru a efectua tranzactia. La fel si in campusurile studentesti, cu deosebirea ca „dealerii” din zona sunt studenti, „iarba” este la a doua mana, deci mai scumpa. Notorie este activitatea unui fiu de stab iesean, care a inceput sa plaseze droguri de unul singur in Tudor, pana cand s-a imbogatit si s-a transformat intr-un fel de „nas”. Activitatea lui continua si in prezent, fara sa-i pese ca ar putea deteriora cariera politica a tatalui. El este protejat de catre politisti, pe de o parte din pricina pedigreeului, iar pe de alta parte ca este prieten de raliuri nocturne cu fiul unui sef din Politia locala.
La Iasi se gasesc rar droguri mai tari, cum ar fi cocaina sau heroina, insa pot fi procurate de persoane cunoscute ca dependente, indeosebi de la greci si arabi. Acum cativa ani, politistii au prins o retea de acest gen, traficantii fiind judecati si condamnati impreuna cu cei care consumau drogurile.
Politistii care se ocupa de aceasta problema stiu foarte bine locurile in care se consuma droguri (despre cateva apartamente din Tatarasi vorbindu-se deja si prin tramvai), insa nu intervin, probabil in asteptarea „pestelui mare”. Orice om de rand stie ca in cazul crimei organizate Politia executa filajul si asteapta pana cad in plasa bosii, insa la noi de zece ani se vand droguri si au fost prinsi cativa pustani si niste greci toxicomani.
Sorin ALEXAloading...

Adauga un comentariu