Curiozitati

Vandalii hotelurilor: „Cazier” de vacanta – FOTO

Publicat: 03 ian. 2012

O baza de date, cu numele tuturor acelora care au produs stricaciuni in camerele de hotel, va permite identificarea vandalilor pentru ca hotelierii sa le poata tranti o binemeritata usa in nas. Desigur, nu in Romania, ci in Marea Britanie.

Lista neagra

Se numeste GuestScan si ii face sa tremure pe clientii hotelurilor din Marea Britanie: la ora actuala, hotelurile si structurile de tip „bed&breakfast” ce au aderat la initiativa sunt in numar de 10.000, iar baza de date, consultabila pe baza unui abonament, le permite receptionerilor sa vizualizeze ad-hoc „cazierul hotelier” al fiecarui potential oaspete, inainte de a-i inregistra rezervarea.

O „lista neagra” in toata puterea cuvantului, mai ca pare conceputa dupa modelul celei cu rau-platnici a Biroului de Credit; in GuestScan, cei direct interesati pot gasi toate numele oaspetilor „nedoriti”: de la cele ale delincventilor cu dosar penal adevarat la cele ale mai nevinovatilor „temperamentali”care, intr-un moment de ratacire, au distrus o camera de hotel, si pana la cele ale „sentimentalilor”, vinovati ca la plecarea din hotel nu i-a lasat inima sa nu strecoare in bagaj si cateva „suveniruri”.

Cateva exemple de nume aflate in prezent la index? Amy Winehouse, Russell Crowe, Naomi Campbell, Johnny Deep, Kate Moss, dar lista este una deschisa: chiar si numele tau ar putea ajunge in aceasta companie selecta, dar cu siguranta acest lucru nu iti va inlesni accesul in cele mai „glamour” si mai „trendy” hoteluri, asigurandu-ti doar o usa trantita in nas. Iar vestea proasta este ca, pentru a te „califica”, nici macar nu e necesar sa provoci daune de 10.000 de dolari intr-o camera de hotel: ajunge daca furi prosoapele din baie.

Vestea buna? Cat ar fi ei de „periculosi” cand sunt lasati de capul lor intr-o camera de hotel, chiar si acesti „infractori” beneficiaza de „drept de apel”, asadar, daca numele tau s-a nimerit sa figureze in aceasta baza de date, nu va fi pentru totdeauna. Mai precis, se pare ca „infractiunile” de natura „hoteliera” s-ar „prescrie” dupa o perioada de intre 2 si 4 ani (probabil in functie de amploarea si gravitatea stricaciunilor provocate).

Rupe patul, arunca televizorul!

Ideea i-a venit unui intreprinzator om de afaceri britanic pe nume Neil Campbell, dar nu este totusi o nouate absoluta in acest sector: in 2007, in Australia a fost inaugurat un sistem similar, denumit sugestiv „Behaving Badly”.

Una peste alta, in Marea Britanie, in ultimii 5 ani, compania de asigurari More Than a „contabilizat” peste 3 milioane de cazuri de daune aduse proprietatii, provocate de clientii structurilor hoteliere: dintre acestea, 336.000 reprezinta paturi rupte si 300.000 televizoare distruse. Si o alta cifra de tot respectul: 80% dintre clienti a admis comiterea unui mic furtisag in timpul sederii intr-un hotel.

Sapunuri, flacoane cu gel de dus si sampon, pixuri si chiar papucii de unica folosinta, nu se pot desigur inscrie pe lista furturilor, ci pe cea a micilor „atentii” puse la dispozitia clientilor de hotel. Cu alte cuvinte, nu se supara nimeni daca le iei cu tine la plecare. Dar ce ne facem cu halatele de baie, televizoarele cu plasma, playere dvd, tablourile si obiectele de decor? Acestea cu siguranta nu se numara printre „cadourile” facute clientilor de managementul stabilimentului. Intr-un „top ten” al obiectelor sustrase se plaseaza insa pe primul loc „convenabilele” prosoape, urmate de asternuturi, cerceafuri, paturi si perne.

Foarte apreciate si inghesuite in valizele turistilor sunt chiar si becurile (desfacute probabil cu multa rabdare, unul cate unul, din veioze si din plafoniere), alaturi de cani farfurii, pahare si tacamuri de tot soiul. De fapt, potrivit marturiilor adunate de Venere.com, un portal european de rezervari hoteliere, cand vine vorba de suveniruri, fantezia turistilor pare a nu cunoaste limite. Astfel, pe lista celor mai ciudate obiecte „disparute misterios” din camerele de hotel se numara: mese de calcat, draperii, o spada medievala si chiar un aparat de aer conditionat de aproape 130 kg. Asta fara a mai pune la socoteala acele furturi devenite deja legendare: cel al unui imens copiator din sala de conferinte a unui hotel, al unui urs din lemn de peste 1 m inaltime si al unui cap impaiat de porc mistret.

Adauga un comentariu