Economic Local

Vanzarea anului la Terom SA

Publicat: 13 aug. 2007

• Peste doua zile, lichidatorii de la Terom SA vor vinde active de 36.073.177 dolari, peste 840 miliarde lei (84 milioane RON) • Totodata, lichidatorul va vinde prin negociere directa, conform legii, active cu pretul total de pornire de 9 miliarde lei (909.273 RON), fara TVA • Pentru activul functional si celelalte bunuri independente, licitatia cu strigare va avea loc la sediul SC Terom SA Iasi, in data de 15 august 2007

Peste doua zile, lichidatorii de la Terom SA vor vinde active de 36.073.177 dolari, peste 840 miliarde lei (84 milioane RON). Casa de Insolventa Moldova SPRL Iasi, lichidatorul SC Terom SA Iasi, selectat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), vinde prin licitatie cu strigare activul functional „Platforma industriala SC Terom SA Iasi”, pretul total de pornire fiind de peste 561 miliarde lei (56.124.464 RON), fara TVA. Oferta de vanzare cuprinde si alte active, pentru care pretul total de pornire a licitatiilor cu strigare este de 138 miliarde lei (13.891.965 RON), fara TVA. Totodata, lichidatorul va vinde prin negociere directa, conform legii, active cu pretul total de pornire de 9 miliarde lei (909.273 RON), fara TVA. Pentru activul functional si celelalte bunuri independente, licitatia cu strigare va avea loc la sediul SC Terom SA Iasi, in data de 15 august 2007, ora 12.00. Sedinta de negociere directa va avea loc in aceeasi zi, la ora 15.00. Pretul caietului de sarcini pentru „Platforma industriala SC Terom SA Iasi” este de 10.000 RON si se poate achizitiona incepand cu data de 1 august 2007. Aceasta este una dintre cele mai mari vanzari din istoria economica a municipiului Iasi, ca valoare a activelor scoase la vanzare.

Inchirieri

Inainte de venirea lichidatorului, Terom SA a devenit mai mult o afacere cu inchirierea de spatii comerciale, tinta totodata a intereselor privind cumpararea activelor. Conducerea SC Terom SA Iasi a inchiriat mai multe spatii, din cadrul sediului administrativ, firmei Luxten Lighting SA Bucuresti, in scopul de a inmulti veniturile firmei. La Terom SA au spatii comerciale mai multe firme importante, printre care Lukoil SA, Transilvania General Impex SA, Grupul Italtex, alaturi de Icit Fibresin SA. In urma cu putin timp, toti cei 385 de salariati ai SC Terom SA Iasi au primit salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca. Guvernul a aprobat disponibilizarea celor 385 de salariati, desi lista initiala era de 335 de salariati. AVAS va scoate la vanzare aproape toate activele care mai exista la Terom SA Iasi. Vor fi scoase la vanzare mai multe sectii, printre care si Sectia Mecanica. In lista de active este inclus chiar si sediul administrativ al SC Terom SA Iasi, alaturi de sala de consiliu si poarta fabricii.

Istoric

In noiembrie 1966, a venit la Terom prima instalatie, deosebita. Era tehnologie germana, facuta la Uzinele Hokhst, in Republica Federala Germana. Instalatiile erau de ultima generatie, cele mai bune, si sunt la fel de bune si astazi, iar acestea se mai gasesc in parte la Terom SA. Mai multe instalatii au inceput sa vina prin 1969, tot din Germania. Punctul cel mai important a fost in 1973, cand a fost triplata capacitatea fabricii. La vremea respectiva, firma se numea Combinatul de Fire Sintetice si producea peste 40 de mii tone de produse anual, avea aproape 10 mii de salariati si era cea mai mare fabrica, pana la definitivarea Combinatului de Utilaj Greu. In 1994, Terom avea 7.300 de salariati si contracte in cele mai mari tari, ca Italia, Germania, Anglia, Franta sau Canada. In Maroc mergea cate un vapor odata. Era un vapor doar pentru fibra de la Terom SA.

Vanzarile

Terom SA Iasi a fost faramitata dupa vanzarile de active de anul trecut. Sectia Fibra si Sectia Fibra Folie au fost vandute in cadrul licitatiei organizate de AVAS. Prima licitatie, pentru Sectia Fibra, a fost adjudecata de taiwanezii de la SC Greenfiber International SA Buzau, pentru suma de 1,292 milioane Euro, in urma licitatiei olandeze. Pentru activul Fibra, licitatia a pornit de la pretul de 2,3 milioane Euro, ceilalti participanti fiind SC Capital Impex SRL Iasi, alaturi de SC Resinex Rom SRL Bucuresti, care nu au avut puterea financiara de a tine pasul cu taiwanezii de la fabrica de textile din Buzau. Conform caietului de sarcini, cumparatorii si-au asumat sa preia numarul de salariati, timp de doi ani de zile, alaturi de pastrarea domeniului de activitate. Daca Sectia Fire nu a fost vanduta decat dupa lungi negocieri cu italienii de la Bi Va Fil, sectia Fibra Folie a SC Terom SA Iasi s-a dat ca painea calda, pentru doar 536 mii Euro. Castigatorul, patronul SC Panifcom SRL Iasi, a afirmat ca intentioneaza sa mai faca angajari si ca are de muncit mult pentru relansarea acestei sectii.

Casa De Insolventa Moldova SPRL

Casa De Insolventa Moldova SPRL este certificata ISO 9001 si are experienta in domeniul lichidarilor voluntare la Combinatul de Utilaj Greu SA din Cluj Napoca, Autotransport SA din Brasov, Foraj Sonde SA – Tg. Carbunesti si la IAIFO SA din Zalau. Casa de Insolventa Moldova SPRL detine agreerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pe tot teritoriul Romaniei si ocupa locul al doilea in ceea ce priveste agreerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pana in prezent, s-a ocupat de peste 300 de lichidari judiciare pe tot teritoriul national, dar preponderent in judetele Iasi, Suceava, Botosani, Bacau, Galati, Vaslui si in municipiul Bucuresti.loading...

Adauga un comentariu