News Flash:

Vanzarea spatiilor cu destinatia de cabinete medicale

3 Martie 2009
1457 Vizualizari | 0 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Cadrul juridic privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale in care functioneaza unitati medicale sau in care se desfasoara activitati conexe actului medical este stabilit de ordonanta de urgenta nr.68/2008.
Potrivit acestei ordonante, spatiile si terenurile aferente acestora se vand numai daca este clarificata situatia lor juridica.
Au dreptul de a cumpara aceste spatii medicii, medicii dentisti, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica ce desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice care, detinand in mod legal spatiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale.

Spatiile medicale concesionate, pentru care concesionarii nu si-au exprimat intentia de cumparare, vor fi folosite in continuare de acestia pana la expirarea duratei pentru care s-a incheiat contractul.
Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a comunica actualilor utilizatori, in termen de 15 zile de la aprobarea listei spatiilor si a terenurilor aferente ce urmeaza sa fie vandute, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, faptul ca spatiul respectiv face obiectul prezentei ordonante de urgenta.
Mentionam ca pretul de vanzare al spatiului medical si al terenului aferent se stabileste in momentul vanzarii, in urma unei negocieri directe intre cumparator si comisia pentru vanzarea spatiilor medicale, si nu poate fi mai mic decat pretul de vanzare din raportul de evaluare, raport care va evidentia si valoarea investitiilor efectuate de catre solicitant, pe baza de acte justificative. Valoarea investitiilor efectuate se poate deduce numai daca acestea au fost realizate cu acordul proprietarului, al detinatorului dreptului de administrare sau in baza contractului de concesiune, dupa caz, valoare ce nu poate depasi jumatate din pretul stabilit in raportul de evaluare. Evaluatorul stabileste valoarea spatiului medical si a terenului aferent la pretul de piata pentru imobilele respective, pe baza indicatorilor de piata si a criteriilor de evaluare acceptati de comun acord.
Imobilele dobandite nu pot fi instrainate, inchiriate sau folosite de cumparator pentru alte activitati decat in scopul desfasurarii activitatii medicale si/sau a activitatilor conexe actului medical. In cazul incalcarii acestei conditii, contractul de vanzare-cumparare se considera rezolvit de drept. In acest caz, imobilele reintra in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale sau in proprietatea privata a statului, iar sumele inaintate de cumparator vor fi restituite, fara dobanda aferenta.
Vanzarea acestor spatii se poate face cu plata in rate, in urmatoarele conditii:
a) avans de 15% din pretul de vanzare;
b) rate lunare, esalonate pe un termen de maximum 15 ani, cu posibilitatea cumparatorului de a obtine acordarea unui termen de gratie de un an; cumparatorul poate opta pentru un termen mai mic de plata sau pentru achitarea anticipata;
c) perceperea unei dobanzi anuale cel putin egale cu rata de referinta stabilita periodic de Comisia Europeana pentru Romania si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
In situatia in care cumparatorul nu plateste la scadenta 4 rate sau nu respecta clauzele contractuale, contractul de vanzare-cumparare se considera rezolvit de drept.
In cazul vanzarii in rate a spatiului medical si a terenului aferent, cumparatorul este obligat sa constituie in favoarea vanzatorului o ipoteca asupra imobilului care face obiectul vanzarii, pana la achitarea in totalitate a bunului cumparat. Cheltuielile ocazionate de procedura de vanzare in ceea ce priveste efectuarea masuratorilor cadastrale si intabularea dreptului de proprietate al statului, precum si inscrierea ipotecii sunt suportate de catre cumparator.
Foarte important de mentionat este faptul ca in cazul in care nu toti codetinatorii cabinetului medical doresc cumpararea, insa cel putin unul a solicitat ferm acest lucru, vanzarea se va face exclusiv catre solicitant pentru intregul spatiu detinut in comun. Daca doar unul dintre codetinatorii spatiului il cumpara, raporturile dintre cumparator si ceilalti codetinatori se stabilesc potrivit conventiei dintre acestia.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1298 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013802 (s)