Stiri Turism

Vara indiana in Romania. Directorul ANM anunta temperaturi de peste 35 de grade Celsius in septembrie

Publicat: 26 iul. 2018
9

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anuntat ca nu este exclus ca fenomenul de vara indiana sa apara si in Romania, in prima parte a toamnei 2018.

Vara indiana este acea perioada din prima decada a toamnei care se caracterizeaza prin temperaturi deosebit de mari. Practic, spune directorul general al ANM, este vorba despre o prelungire a anotimpului cald.

In acelasi timp, din cauza schimbarilor climatice, se poate vorbi si de o prelungire a efectelor iernii pana in luna martie, asa cum s-a intamplat, de exemplu, anul acesta.

"Pozitia unde ne aflam permite si va ramane intr-un climat temperat-continental. Insa putem sa sesizam, din punctul de vedere al evolutiei celor patru anotimpuri, de pilda poate o iarna mai tarzie –  asa cum s-a intamplat in acest an, cand luna martie ne-a adus conditii autentice de iarna, sau sa ne aduca veri mai tarzii. In ultimii ani, in septembrie, in primele doua decade, am inregistrat valori termice specifice zilelor de vara, cu maxime de peste 25-35 de grade.

Nu excludem ca aceasta tendinta sa se pastreze, adica sa inregistram astfel de anomalii in perioadele de tranzitie. Pentru primavara sa avem perioade in care conditiile de iarna sa fie elementul definitoriu, iar pentru lunile de toamna, sa ne aduca aminte ca inca vara este prezenta. Specialistii numesc acest fenomen o prelungire a verii, acea vara indiana care, asa cum am spus, nu exclude sa se semnaleze astfel de conditii si in prima parte a toamnei in tara noastra", a explicat pentru dcnews.ro Elena Mateescu.

Cum va fi vremea in septembrie 2018
Potrivit prognozei pe trei luni publicata de ANM, in luna septembrie temperatura aerului va avea valori apropiate de media multianuala in nord si centru si mai ridicate in restul teritoriului.

Precipitatiile totale lunare vor fi apropiate de normal in regiunile nordice si centrale si vor fi deficitare in rest.
 

Adauga un comentariu