News Flash:

Varsta a III-a... o povara sau un început?

9 Noiembrie 2010
1155 Vizualizari | 0 Comentarii
Prof Univ Dr Norina Forna
"Toti oamenii vor sa traiasca mult, dar nimeni nu vrea sa fie batrân", a spus Jonathan Swift (1665 - 1745), unul din marii scriitori de pamflete, satira, poeme si povesti. Nu întotdeauna vârsta a III-a corespunde cu batrânetea. Procesul de îmbatrânire a fost initial apreciat de artisti prin studiul figurii, încercând sa surprinda imaginea batrânului. O persoana de 65 ani poate fi considerata o persoana de vârsta a III-a, dar nu o persoana batrâna. Batrânetea poate sa apara mai devreme sau mai târziu, fiind în raport direct cu rolul pe care-l ocupa individul în societate, cu activitatea desfasurata si cu starea de sanatate a organismului. Conceptul de "vârsta a III-a" s-a schimbat mult în ultimii ani. Odata ce ai intrat în aceasta etapa, este important cum îti petreci anii de viata si care este calitatea vietii. Cresterea sperantei de viata duce la o abordare mai optimista a problemelor care apar atât în sfera medicala, cât si în sfera sociala. Modificarile antropometrice faciale la persoanele de vârsta a III-a nu sunt generale, nici absolute, ele fiind dependente de conditiile de viata si de perceptia propriei imagini. Din punct de vedere biologic, vârsta a III-a se caracterizeaza printr-o crestere a vulnerabilitatii din punct de vedere imunologic si printr-o capacitate regenerativa limitata în cazul afectarii anumitor sisteme ale organismului. În unele situatii, abordarea pacientilor de "vârsta a III-a" este deosebit de complexa si delicata, punând o serie de probleme medicale, psihice, sociale si familiale.
Starea generala a organismului reprezinta factorul primordial care îsi pune amprenta asupra evolutiei tuturor componentelor de la nivel facial. În practica medicala stomatologica se întâlnesc forme variate de pierdere a dintilor, fiecare caz clinic prezentând complexitatea sa si, de aceea, trebuie examinat cu mult discernamânt înaintea luarii unei decizii terapeutice. Modificarea starii generale prin tulburari vasculare, metabolice, endocrine, afectiuni renale, diabet zaharat, afectiuni gastro-intestinale reuneste o parte dintre afectiunile cronice frecvent întâlnite la pacientii de vârsta a III-a, afectiuni care au impact la nivelul componentelor cavitatii orale. Pierderea dintilor poate reprezenta un marker al îmbatrânirii functionale a organismului, în care parametrii biologici se modifica datorita mecanismelor de reechilibrare si compensare, care reusesc uneori sa restabileasca doar un echilibru precar. Factorul "vârsta", care isi aduce aportul la aparitia acestor fenomene, poate fi însotit, în anumite situatii clinice, de o diversificare a alimentatiei ce contribuie la o crestere a îmbolnavirii prin carie sau boala parodontala. Din multitudinea de factori implicati în pierderea dintilor, poate fi mentionat si gradul de educatie sanitara, care, dupa o anumita perioada de vârsta si datorita schimbarilor care apar în mediul social, poate reprezenta un factor determinant. Cu toate progresele înregistrate în ultimii ani, în domeniul medicinii dentare, tratamentul conventional în diverse forme de edentatie ramâne varianta de electie, reprezentând o solutie terapeutica neinvaziva cu aplicabilitate larga. La ora actuala, vârsta nu reprezinta un impediment în tratarea afectiunilor de la nivelul cavitatii orale, ci gradul de alterare a starii de sanatate reprezinta un indicator principal în alegerea variantei terapeutice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 22 queries | Mysql time :0.031307 (s)