Diverse

Varsta de pensionare a fost redusa. Cine se poate pensiona mult mai devreme

Publicat: 03 aug. 2018
14

Reducerea varstei de pensionare este posibila mult mai devreme pentru mai multe categorii de persoane care au lucrat in conditii speciale, cum ar fi insotitorii de bord, parasutistii profesionisti, instructorii de zbor sau lucratorii din subteran. Este vorba despre Legea nr. 221/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a aparut luni in Monitorul Oficial si care se aplica incepand de joi.

Printre alte persoane, este vorba despre: personalul navigant pe avioanele clasice de transport public; insotitorii de bord din aviatie; parasutistii profesionisti; instructorii de zbor; cei care au lucrat in subteran la constructii hidrotehnice de tuneluri, de galerii si de centrale electrice subterane, la exploatari din cariere prin tuneluri si galerii; cei care au facut lucrari subterane de constructii, intretinere si reparatii de tuneluri, de cai ferate, drumuri, dar si la galeriile aferente, cu adancimi mai mari de 8 m; mecanicii de la metrou; cei care au lucrat pe platforme marine; cei care au lucrat in exploatari forestiere.

Noile reguli au introdus o reducere unica a varstei-standard de pensionare pentru aceste persoane care au lucrat cel putin 25 de ani in conditii speciale – o reducere de 13 ani. Pana acum, aceste categorii de persoane au avut parte de o reducere a varstei-standard de pensionare cu 12 ani si sase luni pentru 25 de ani lucrati legal in conditii speciale. Pentru cei care au lucrat de la 26 de ani in sus, reducerea era de 13 ani.

In plus, s-a stabilit exact ca stagiul complet de cotizare este de 25 de ani in conditii speciale, dar ca aceste persoane nu se pot pensiona mai devreme de varsta de 50 de ani (femei), respectiv 52 de ani (barbati). Din oficiu, stagiul complet de cotizare de 25 ani, stabilit prin noua lege pentru persoanele indicate mai sus, se aplica si persoanelor care s-au pensionat deja intre 1 ianuarie 2011 si 2 august 2018. In lipsa unui stagiu complet de cotizare personalizat, stagiul complet standard este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Asta inseamna ca persoanele vizate de noua lege se pot bucura mult mai repede de reducerea varstei-standard de pensionare.

Persoanele care ating stagiul complet de cotizare (adica anii de munca legala ceruti de Legea pensiilor pentru reducerea varstei de pensionare) se pot pensiona mai devreme decat ar trebui, mai ales daca au lucrat in conditii mai dificile.

Adauga un comentariu