International

Vârsta de pensionare în Italia s-a schimbat! Statul oferă multe beneficii, pe care și românii ar vrea să le aibă

Publicat: 09 iul. 2020
Vârsta de pensionare în Italia s-a schimbat!
Vârsta de pensionare în Italia s-a schimbat!

Vârsta de pensionare în Italia s-a schimbat! Statul oferă multe beneficii, pe care și românii ar vrea să le aibă

Italienii se bucură de un venit lunar, care se oferă conform dificultății din cadrul gospodăriei. Acest venit poate fi mai mare de 3 500 de lei în banii noștri și mulți români și-ar dori să obțină această sumă lunar, după o viață întreagă de muncă, pe care la noi în țară nu ar obține-o.

Perioada pe care se acordă venitul

Venitul lunar din Italia este în funcție de necesitățile din gospodărie și este de 780 de euro, care se acordă pe o perioadă de 18 luni. Nu toată lumea beneficiază de acest de acest venit, astfel că sunt aproximativ cinci milioane de persoane din Italia, care se află în pragul sărăciei și care sunt beneficiari ai acestei sume. Totodată, acest venit se oferă unei singure persoane, cu unele deosebiri în ceea ce primește suma, uneori în creștere, alteori în scădere, conform nevoilor gospodăriei.

De asemenea, beneficiar poate fi orice străin care se află în Italia, nu doar cetățenii acestei țări. În ceea ce privește persoanele străine, acestea trebuie să se afle pe teritoriul Italiei de cel puțin 10 ani, spre deosebire de italieni, cărora le este necesară o perioadă de doi ani.

Tot în cazul străinilor, aceștia nu au dreptul să refuze mai mult de două oferte de muncă sau cel mult trei, pentru a putea obține acest venit. Cel de-al doilea loc de muncă ar trebui să se afle la o distanță de 250 de kilometri de zona în care locuiește, iar al treilea loc de muncă s-ar putea afla în toată Italia.

Guvernul italian a adoptat un decret-lege în anul 2019 care prevede vârsta de pensionare și care scade vârsta de pensionare cu 5 ani, respectiv de la 67 la 62 de ani.

Cum s-a modificat vârsta de pensionare în România. Vârsta de pensionare în Italia s-a schimbat! Statul oferă multe beneficii, pe care și românii ar vrea să le aibă

În ceea ce privește țara noastră, Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru a modifica Legea 2018 din 2001. Această lege cuprinde schimbarea limitelor de vârstă pentru angajați.
Astfel, articolul 69, alineatul 3, din Legea 2018/2002, vine în beneficiul polițiștilor și aceștia pot munci chiar și după împlinirea vârstei de 60 de ani. La cerere, timp de doi ani, aceștia pot fi menținuți în serviciu, însă este prezentă condiția care privește starea de sănătate a acestora, care să le permită rezolvarea responsabilităților ce le revin. Așadar, chiar și după împlinirea vârstei de 60 de ani, aceștia pot munci până ajung la 62 de ani.

Persoanele care mai pot fi ținute în funcție după ce au împlinit vârsta de pensionare

Conform legii amintite mai sus, pentru a putea munci, ofițerii de poliție au nevoie de aprobarea ministrului Afacerilor interne și după ce au împlinit vârsta legală de pensionare, spre deosebire de agenții de poliție, care vor avea nevoie de aprobarea inspectorilor generali.

Totodată, trebuie amintit că Senatul a modificat și modul de numire a șefului Inspectoratului General de Poliție, care va fi făcută de ministrul de interne și nu de premier, ca până acum. În urma modificării menționate, șeful poliției își pierde poziția de secretar de stat.

Adauga un comentariu