Mama si copilul

Varsta potrivita la care poti fi mama

Publicat: 10 dec. 2010
7

Potrivit unor studii recente, cea mai potrivita varsta pentru a da nastere unui copil  este  intre 27-34 de ani. In acesata perioada  apar  , de altfel, si cele mai multe „sarcini accidentale” la femeile care nu folosesc  contraceptive.

O data cu varsta de 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada progresiv, iar dupa 38 de ani sansa de a ramane insarcinata se reduce drastic. Acest lucru este cauzat de faptul ca ovulele imbatranesc si fertilizeaza mult mai greu. Pana la 35 de ani, majoritatea doctorilor sfatuiesc cuplurile sa aiba contact sexual neprotejat timp de un an inainte de a prescrie tratament pentru infertilitate . Dupa 35 de ani, aceasta perioada se reduce la sase luni.

Sanse si riscuri
Daca ai nevoie de tratament pentru infertilitate , sansele de succes sub 35 de ani sunt mult mai mari decat ale femeilor mai in varsta. De exemplu, rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV) la femeile sub 35 de ani este de 25-28. La peste 40 de ani, aceasta rata scade la 6-8. Riscul de a face hipertensiune arteriala in timpul sarcinii este dublu la mamicile peste 35 de ani, comparativ cu cele de 20-29 de ani. Diabetul gestational se intalneste si el mult mai frecvent la peste 35 de ani – de doua sau trei ori mai des decat la femeile mai tinere, iar studii recente arata ca acest risc este si mai mare daca mamica respectiva este supraponderala. S-a constatat ca dupa 30 de ani mamicile nasc mult mai frecvent prin operatie cezariana (de doua ori mai des decat cele sub 29 de ani), probabil din cauza ca travaliul dureaza mai mult pe masura ce inainteaza in varsta.
 
Cum te simti

De obicei, la peste 35 de ani medicii recomanda efectuarea unei amnioceneze sau a altui test genetic, deoarece riscul de sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale creste semnificativ. Timpul scurs pana la sosirea rezultatului (1-3 saptamani in cazul amniocentezei) este destul de greu de suportat, din cauza anxietatii si a grijilor legate de un eventual rezultat pozitiv.

Adauga un comentariu