Culinar

Vas de cupru – De ce e bună apă dintr-o cană de cupru

Publicat: 16 ian. 2020

Dacă este depozitată în recipiente din cupru, apa are efecte nebănuite asupra sănătății. În medicină Ayurvedică, apa consumată din căni de cupru are mult mai multe efecte pozitive asupra corpului, decât dacă ar fi depozitată în sticle de plastic sau în recipiente de sticlă.

Încă din antichitate această practică era utilizată atât de egipteni, dar şi de hinduşi. Se spunea că păstrarea apei în recipiente de cupru făcea apă pură şi o menținea mai proaspătă, pentru mai mult timp.

„Dacă țineți apa în recipiente din cupru, de preferat întreaga noapte sau cel puţin patru ore, apă ia din proprietățile cuprului, care sunt extrem de benefice pentru organism”, afirmă Sadhguru, un specialist ayurvedic.

Cuprul are proprietăți de stimulare a sistemului digestiv atât în digestia alimentelor, cât și în eliminarea toxinelor de la nivelul intestinelor prin defecație. De asemenea, apa care este depozitată în recipiente din cupru distruge bacteriile „rele” de la nivelul intestinelor şi reduce inflamațiile, prevenind astfel apariția gastritei, a indigestiilor și a infecțiilor de la nivelul stomacului.

Vas de cupru – De ce e bună apă dintr-o cană de cupru

Apa consumată din căni de cupru stimulează și buna funcționare a rinichilor și a ficatului. Cunoscut pentru proprietățile sale anti-bacteriene, anti-virale şi antiinflamatoare, cuprul este un instrument excelent pentru vindecarea rapidă a rănilor. În afară de aceasta, cuprul întărește sistemul imunitar şi ajuta la producerea de celule noi.

Apa ţinută în recipiente din cupru te poate ajuta să slăbești cu ușurința, întrucât intensifică metabolismul, cât şi arderea şi eliminarea depozitelor de grăsimi. Cuprul elimina celulele adipoase, ajutându-vă astfel să vă mențineți la o greutate optimă dacă beți zilnic 2-3 pahare cu apa ținute în vase de cupru. Atenție şi la dietă în același timp.

Consumul controlat de cupru are un efect de stimulare asupra creierului

Cuprul este esențial în bună funcționare a creierului, ajutând la sinteza de fosfolipide, care ajuta la formarea tecilor de mielina. Mielina protejează neuronii asigurând capacitatea acestora de comunicare. În afară de aceasta, se știe că, cuprul are proprietăți stimulante ale creierului şi anti-convulsive (previne apariția crizelor), care fac bine creierului.

Numeroase persoane considera că însuşi purtatul unor obiecte din cupru reduce durerile articulare. Acest lucru pare să fie eficient atunci când cuprul oxidează şi devine verde!

Cuprul ajuta la prevenirea apariției bolilor de inimă. Reglează presiunea sângelui şi scade nivelul trigliceridelor, responsabile de nivelul crescut al colesterolului rău. De asemenea, are efectul dovedit al dilatării vaselor de sânge pentru a permite un flux mai bun de sânge către inimă.

Vas de cupru – De ce e bună apă dintr-o cană de cupru

Chiar şi mâncatul din vase de cupru este unul foarte benefic sănătății, întrucât este îmbunătățită digestia şi este favorizată eliminarea microorganismelor dăunătoare din stomac. Această practică are influenţe pozitive inclusiv în cazul disfuncțiilor tiroidiene dar şi în cazul problemelor cardiovasculare.

Cuprul este componenta principală în producerea de melanina (un pigment care atenuează culoarea ochilor, a părului şi a pielii) în corpul nostru. În afară de aceasta, cuprul ajuta de asemenea la producerea de noi celule care ajuta la umplerea straturilor superioare ale pielii. În timp ce melanina ajuta organismul să se mențină în siguranță faţă de daunele provocate de soare, accelerează vindecarea rănilor şi vindecă cicatricile, producerea de noi celule este un avantaj pentru pielea netedă, fără cusur şi curata. Experţii Ayurveda spun că consumarea aceastei ape în mod regulat, mai ales dimineața, poate aduce o mare diferența pielii.

Cuprul ajuta organismul să absoarbă fierul mult mai bine, ajutând astfel la combaterea anemiei. În cazuri de anemie luaţi suplimente de fier şi beţi 2-3 pahare de apă ţinute în vase de cupru.

Cum să alegeți vasul de cupru potrivit:

• Este important să achiziționați vase din cupru pur, fără adaos de alte metale.
• Odată ce aţi cumpărat vasul, clătiți-l, turnați apa în vas şi acoperiți-l. Puteți folosi un vas din oţel sau sticla pentru acest lucru.
• Apa se stochează în vasul de cupru cel puţin 8 ore!

Cum se curăţă vasul de cupru:

Nu utilizați peria pentru a spăla interiorul vasului, deoarece veți îndepărta cuprul de pe vas. Utilizați sucul de la o lămâie pentru curățare, lăsaţi să acționeze careva minute, apoi clătiți vasul cu apă. Alternativ, puteți utiliza bicarbonat de sodiu cu apa, apoi clătiți.

Atenţie!
Cuprul nu este folosit în mod natural de corpul nostru. De aceea, prea mult metal poate fi dăunător. Potrivit UŞ Food and Drug Administration, aproximativ 12 mg/zi sunt mai mult decât suficiente organismului, fără a cauza vreun rău. Nu exagerați. Consumarea apei dintr-un vas de cupru de 2-3 ori pe zi este mai mult decât suficientă pentru a profita de beneficiile sale.loading...

Adauga un comentariu