Scriitori

Vasile Alecsandri in postura de autor dramatic

Publicat: 13 ian. 2015
3

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, undeva in tinutul Bacaului, Moldova — d. 22 august 1890, Mircesti, judetul Roman, Romania) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Romane, creator al teatrului romanesc si al literaturii dramatice in Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul intregului secol al XIX-lea.

In perioada 1878 – 1879, la conacul sau de la Mircesti, scrie drama istorica romantica Despot-Voda. Premiera a avut loc in octombie 1879 pe scena Teatrului National din Bucuresti. Piesa fusese citita in cenaclul Junimii din 8 mai 1879, printre auditori aflandu-se Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale. Pe data de 30 septembrie 1880, i s-a jucat drama Despot Voda. La Montpellier este premiat pentru poezia Cantecul gintei latine. Scrie feeria nationala Sanziana si Pepelea.

Vezi si Ioan D. Caragiani si Junimea

Incepe sa lucreze in 1882 la piesa Fantana Blanduziei, pe care o va termina anul urmator. Sunt celebre epistolele pe care Ion Ghica i le trimite. In 1884 piesa Fantana Blanduziei este reprezentata la Teatrul National din Bucuresti.

Vezi si Scurta biografie a celebrului scriitor Jack London

Scrie si citeste in cenaclul Junimea drama Ovidiu. In 1885, Teatrul National prezinta drama Ovidiu a lui Vasile Alecsandri.

In 1886, Titu Maiorescu a publicat in Convorbiri literare articolul Poeti si critici; acesta se incheie cu o privire sintetica asupra operei lui Alecsandri:

„A lui lira multicolora a rasunat la orice adiere ce s-a putut destepta din miscarea poporului nostru in mijlocia lui. In ce sta valoarea unica a lui Alecsandri? In aceasta totalitate a actiunilor sale literare“.

Adauga un comentariu