Local

Vasile Astărăstoae este siderat de noua lege a carantinei

Publicat: 22 iul. 2020
Vasile Astărăstoae
Vasile Astărăstoae

 Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, s-a declarat siderat de noua lege a carantinei. Vasile Astărăstoae susține că nu se știe exact câte persoane au murit din cauza noului coronavirus, pentru că sunt declaraţi decedaţi din cauza COVID-19 cei cu simptome, dar cu teste negative.

În ceea ce priveșteprognoza făcută de unii aşa-zişi specialişti, potrivit cărora la 1 septembrie vom ajunge la 1.000.000 de cazuri, medicul Vasile Astărăstoae susţine că acest lucru e imposibil. Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România menționează că ar trebui făcute 200.000 de testări pe zi în următoarea lună şi o săptămână.

 Vasile Astărăstoae este siderat de noua lege a carantinei: Nu se știe cifra reală a deceselor cauzate de COVID-19

În ceea ce privește numărul celor decedaţi, în toată lumea, din cauza COVID-19, Vasile Astărăstoae susține că, în acest moment, nu se ştie exact care este mortalitatea cauzată de SARS-COV-2. Asta din cauza faptului că pentru că toţi cei care au fost testaţi pozitiv au fost înregistraţi ca fiind morţi de COVID-19. Mai mult, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România a precizat că trebuie să se analizeze şi contraindicaţii şi efecte adverse la tratamentul anti-COVID-19, ca să nu mai moară oameni din cauza reacţiilor adverse la acest tratament.

„Am trecut prin atâtea pandemii şi am citit foarte multă istorie a medicinii. Cunoscând ce s-a întâmplat în alte pandemii, eu am vrut să transmit un mesaj optimist. Lumea mă identifica cu conspirationistii. Eu am vrut s atransmit un mesaj realist si optimist. Viata continua, trebuie sa luam masuri, dar nu exagerate, si sa ne bucuram de viata. Am incercat sa transmit un mesaj pentru ratiune. De dincolo toate mesajele au fost de a infricosa lumea. Frica scade inclusiv raspunsul imunitar al organismului. Lasă frica să treacă prin tine – ăsta a fost mesajul meu. Nu am inteles de ce sunt atacat ca fiind conspirationist”, a spus Vasile Astărăstoae.

Este necesar tratamentul în cazul asimptomaticilor?

Medicul ieșean nu crede că este oportun ca unui pacient asimptomatic să i se dea trataemnt.

„Sunt anumite probleme care nu pot fi explicate științific. Să internezi o persoană ca să o testezi dacă e pozitivă sau negativă. O persoană testată negativ poate să ia virusul din spital și să îl ducă acasă. Ce tratament trebuie să ia asimptomaticii? Asimptomaticul este un purtător sănătos. La streptococ îi dai penicilină. La un virus fără tratament etiologic, doar simptomatic, la care toate antiviralele s-au dovedit fără efect, de ce să îi dai tratament, doar ca să-l sperii?“, precizează Vasile Astărăstoae.

 Cum poți obliga pe cineva să ia tratament

Fostul președinte al Colegiului Medicilor afirmă că, pentru a obliga pe cineva să ia tratement, e nevoie de o hotărâre judecătorească.

Legat de tratamentul obligatoriu, cand obligi pe cineva la tratament trebuie sa ai o hotarare judecatoreasca. Poti sa il izolezi, dar mai departe persoana hotaraste daca vrea sa ia acel tratament sau nu, dupa ce i se mentioneaza efectele favorabile si cele nefavorabile. Eu mi-am inceput activitatea ca medic la genetica medicala. Am fost in laboratorul unei doctorite exceptionale. De acolo stiu ceva genetica. PCR este o tehnica de genetica moleculara. Nu o poate face oricine, nu poate face orice laborator. DIn 130 de laboratoare care făceau PCR, câte au fost acreditate şi câte din persoanele3 respective au atestat de laborator genetică moleculară? Erori pot aparea de la recoletare, de la prelucraare, de la interpretarea rezultatelor”, a explicat Astărăstoae.

Comentarii
 • Despre legea carantinei, inteleg ca pentru a aduce inapoi asimptomaticii in spital, adica prinsi cu arcanul, Orban a dat ordin ca datele pacientilor respectivi sa fie transferate de la Dir. Sanatate la Min. de Interne.

  Adica fisele medicale au ajuns pe mana sectoristului de la Circa de Militie?

 • Eu nu inteleg cum unii care se numesc doctori afirma cu subiect si predicat ca cei care au virusul in organism si sunt asimptomatici sunt de fapt sanatosi. Asa afirma si doctorul asta” asimptomaticul este un purtator sanatos”.
  Deja cred ca medicina nu este pentru oricine.
  Ala sanatos nu ia virusul, ca are o imunitate care nu permite virusului sa il contamineze. Ala care are virusul in el, dar nu are simptome este bolnav. Exemple sunt multe in medicina. Chiar cu exemple de virusologie de la hepatita la diverse altele.
  Dar asa este cand esti doctor in alta specializare si faci afirmatii fara baza medicala dovedita!

 • Astarastoaie a fost medic specialist in medicina legala. Nu e obisnuit cu subiectii vii, bonavi sau sanatosi, si nu stii cum sa ii abordeze.
  Acum e doar fosila senila care isi da cu parerea despre orice ii vine la gura.

  Sunt curios daca nu e siderat cand vede extrasul de cont, din cat de multe directii ii vin bani fara sa faca nimic.

Adauga un comentariu