National

Vasile Blaga a ajuns la DNA, iar Alina Gorghiu s-a ales cu o acuzatie grava

Publicat: 19 sept. 2016
1

In ziua in care Vasile Blaga a ajuns la DNA, Alina Gorghiu s-a ales cu o acuzatie grava. Cea de plagiat. De la ce a inceput totul si cine a lansat aceste acuze? Senatorul PSD, Sorin Iliesiu, spune ca propunerea legislativa a lui Gorghiu si a lui Gigel Stirbu, un fost ministru al Culturii, este un plagiat. Liberalii vor sa infiinteze „Muzeul Ororilor comunismului”, iar Iliesiu spune ca a avut aceasta initiativa inca din 2013.

„Apel catre copresedintele PNL Alina Gorghiu si catre fostul ministru PNL al Culturii Gigel Sorinel Stirbu, sa isi retraga propunerea legislativa care reprezinta un plagiat si sa nu blocheze abuziv procesul legislativ

– 19 septembrie 2016 –

Doamna Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL,

Domnule Gigel Sorinel Stirbu, fost ministru PNL al Culturii,

In campania electorala din 2012 cand am candidat la Sibiu pentru Senatul Romaniei, am avut o intrevedere cu fostul primar Klaus Iohannis caruia i-am prezentat proiectele mele pentru condamnarea totalitarismului comunist si pentru cultivarea memoriei nationale anticomuniste, inclusiv prin infiintarea la Bucuresti a „MUZEULUI ORORILOR COMUNISMULUI”. In decembrie 2014 presedintele Romaniei Klaus Iohannis a declarat ca este foarte necesara infiintarea unui asemenea muzeu. Ca sa transformati declaratia prezidentiala in lege, d-na Gorghiu si d-le Stirbu, ati initiat anul trecut in Parlament Propunerea legislativa privind infiintarea „MUZEULUI ORORILOR COMUNISMULUI” (PL-x nr.582/2015). Conform art.2 al propunerii dvs, „muzeul va avea sediul in BUCURESTI, intr-un spatiu din PALATUL PARLAMENTULUI”.

Dar propunerea dvs legislativa, d-na Gorghiu si d-le Stirbu, reprezinta un plagiat ordinar al declaratiei mele politice facute in 4 iunie 2013 (!) de la tribuna Senatului Romaniei, din care citez: „Parlamentul Romaniei este dator cu legea infiintarii in CAPITALA a MUZEULUI ORORILOR COMUNISMULUI. […] Viitorul muzeu ar trebui sa aiba doua sectii: (1) sectia de la Fortul 13 Jilava […] si (2) sectia din cadrul PALATULUI PARLAMENTULUI”. Aceasta declaratie politica a fost publicata integral in 4.06.2013 de Agentia Nationala de Presa – Agerpres.

Subliniez ca plagiatul dvs este „dublu”, intrucat ati plagiat integral si unul dintre dezideratele „Proclamatiei pentru Romania” scrise de mine si publicate acum 11 ani (!), in 30.04.2005, pe pag.1 a ziarului „Ziua” (ziar de audienta nationala in acei ani). Citez respectivul deziderat: „Infiintarea unui MUZEU AL ORORILOR COMUNISMULUI in Romania, avand sediul in BUCURESTI” (atasez paginile 1 si 3 ale ziarului in care este scris inclusiv numele autorului Proclamatiei).

D-na Gorghiu, sunteti doctor in Drept Penal. Trebuie sa dati dovada de corectitudine si sa va recunoasteti plagiatul. Ca urmare va solicit ca pana maine 20 sept. a.c., sa va retrageti oficial plagiatul, respectiv PL-x nr.582/2015. In caz contrar, voi apela la forurile de evaluare a plagiatelor si la instantele penale judecatoresti.

Pe de alta parte, infiintarea unui asemenea muzeu a fost prevazuta si in „Proiectul de Lege – initiat de mine – pentru condamnarea totalitarismului comunist si pentru cultivarea memoriei nationale antitotalitare” (PL-x nr.617/2015). Citez din art.4 al acestui proiect: „Se infiinteaza Muzeul national al totalitarismului comunist, care va cuprinde doua sectii: (a) Memorialul represiunii comuniste […]; (b) Memorialul ideologiei comuniste, cu sediul in Palatul Parlamentului”. Mentionez ca am renuntat la sintagma creata de mine „Muzeul Ororilor Comunismului”, intrucat mi-am dat seama ca viitorul muzeu nu trebuie sa se rezume doar la Orori.

In plus, presedintele Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, institut al Academiei Romane fondat in 1993, d-l prof.univ. dr. Radu Ciuceanu, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, considera ca totalitarismul comunist din Romania a avut ca model totalitarismul sovietic dar a fost influentat si de cateva aspecte ale dictaturii carliste, ale guvernarii legionare si ale dictaturii militare antonesciane, impunandu-se ca si acestea sa fie prezentate in viitorul muzeu. Ca urmare, in cadrul amendamentelor propuse de mine ca initiator, am reformulat astfel art.4 al proiectului: „Se infiinteaza Muzeul Memoriei Totalitarismului in Romania, avand sediul in Bucuresti […]”. Sunt convins ca un muzeu cu o asemenea cuprindere va reprezenta o extraordinara lectie de istorie si va conferi o dimensiune sporita Ororilor Comunismului.

Doamna Gorghiu, retragerea plagiatul dvs ar reprezenta nu numai un gest de corectitudine politica si moralitate – sunteti Doctor in Drept Penal! –, ci si o solutie eleganta pentru ca d-l Stirbu, co-initiator al plagiatului, sa nu mai fie in conflict de interese si in incompatibilitate, adica in afara legii penale si morale atunci cand in calitate de presedinte al Comisiei pentru cultura isi favorizeaza plagiatul facut impreuna cu dvs, refuzand sistematic si abuziv sa puna pe ordinea de zi proiectul similar initiat de subsemnatul, proiect retrimis acum sase luni (!) in Comisia pentru cultura pentru ca amendamentele propuse de mine sa fie discutate in termen maxim de o luna (!). Sper ca nu voi fi nevoit sa fac plangere penala pentru conflict de interese si in incompatibilitate.

Domnule Stirbu, va solicit in numele deontologiei parlamentare sa va recuzati din functia de presedinte al Comisiei pentru cultura in cazul proiectului initiat de mine, si sa-i delegati pe cei trei vicepresedinti ai Comisiei – Árpád Márton, Madalin Voicu si Slavomir Gvozdenovici – sa decida data punerii pe ordinea de zi a proiectului initiat de mine.

Doamna co-presedinte al PNL, proiectul memoriei nationale antitotalitare nu trebuie politizat! Ca dovada, cu toate ca sunt senator PSD, amendamentele propuse de mine ca initiator au fost elaborate in acord cu doi corifei ai PNL care sunt totodata doi dintre cei mai competenti specialisti in totalitarismul comunist: (1) d-l prof. univ. Radu Ciuceanu, presedintele institutului de resort al Academiei Romane, luptator anticomunist care a indurat 17 ani de detentie politica, fost membru in CPUN din partea PNL, fost vicepresedinte (PNL) al Camerei Deputatilor si (2) d-l Dinu Zamfirescu – presedintele Consiliului Stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, arestat de doua ori pentru activitate anticomunista, refondator al PNL in 1989 alaturi de primul presedinte al PNL dupa 1989, d-l Radu Campeanu.

Cu totii dorim ca Bucurestiul sa nu mai fie singura capitala a unei foste tari comuniste din UE in care nu exista un muzeu al totalitarismului comunist. Sunt convins ca si in Camera Deputatilor va exista consensul manifestat in Senatului Romaniei acum un an, in septembrie 2015, cand Proiectul de lege – initiat de subsemnatul – pentru condamnarea totalitarismului comunist si pentru cultivarea memoriei nationale antitotalitare, a fost votat cu o masiva majoritate, inclusiv de senatorii PNL: 57 de voturi pentru, 4 voturi impotriva si 8 abtineri.

19 septembrie 2016

Sorin Iliesiu – senator PSD, membru in Comisia pentru cultura si media din Senatul Romaniei, autorul apelurilor din anii 2005 si 2006 pentru condamnarea nationala si internationala a regimului comunist ca nelegitim si criminal, autorul „Raportului pentru condamnarea regimului politic comunist din Romania (1945-1989) ca nelegitim si criminal”, raport publicat in anul 2005 care a dus la condamnarea oficiala din decembrie 2006.”, a spus Iliesiu.

Adauga un comentariu