Secretele istoriei

Vasile Boerean, „tortionarul bun” de la Gherla

Publicat: 10 ian. 2014
Mii de detinuti politici din timpul comunismului au reusit sa supravietuiasca datorita unor gardieni care au ramas oameni chiar daca regimul le daduse drept de viata si de moarte asupra prizonierilor.
Unul dintre prizonieri este Nicolae Steinhardt, intelectual de marca din perioada interbelica. Temnicerul care l-a ajutat sa iasa teafar din penitenciarul Gherla a povestit pentru Digi24 ca nu stia pe cine ocroteste si ca nu a fost singurul pe care l-a ferit de chinuri inutile. Drept rasplata, Nicolae Steinhardt l-a facut personaj pe gardianul bun, in memoriile lui, publicate sub titlul „Jurnalul fericirii”.
Nicolae Steinhardt a fost arestat in 1960, impreuna cu Constantin Noica si prietenii lui, printre care Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu sau Pastorel Teodoreanu. Securitatea i-a cerut sa fie martorul acuzarii impotriva amicilor lui, intelectuali considerati periculosi de comunisti. A refuzat sa ajute regimul si a fost condamnat la 12 ani de munca silnica. La penitenciarul Gherla, a fost la un pas sa piara, infometat si bolnav. Gardianul Vasile Boerean l-a ajutat atunci.

Vezi si Alexandru Visinescu, unul dintre cei mai cumpliti tortionari ai Romaniei  
„L-am dus in spalatorie sa stea la soare, sa manance. I-am spus: Prima data mananci tu si dupa aia eu. In doua luni s-a facut om”, isi aminteste Vasile Boerean, fost gardian la penitenciarul Gherla.
In cartea lui, „Jurnalul fericirii”, Nicolae Steinhardt, a vorbit cu recunostinta despre gardianul care l-a salvat de moarte.
„Gasind prilejuri de a zambi ingaduitor, de a zvarli un chistoc, de a rezolva o situatie fara a recurge la masuri disciplinare. Dovada ca, ordinele criminale, un om nitel abil si cumsecade le poate ocoli fara a-si ridica stapanirea in cap”, scria Steinhardt.
Fostul gardian Vasile Boerean stia ca risca sa ajunga la randul lui intr-o celula. Si totusi, incerca sa fie bland cu detinutii politici. Unora le permitea sa stea cateva minute in plus la plimbarea din curtea temnitei, inclusiv lui Nicolae Steinhardt. Si inchidea ochii la lucruri considerate intolerabile de regimul comunist.
„La ora inchiderii, ei povesteau religie, socoteli de-ale lor. Nu prea aveau voie, dar nu ma interesa. Cand mai mergeam, asa, in control, sa mai treaca timpul stateam la vizita si mai povesteam cu ei. Nu aveau voie sa stea culcati in pat ziua, dar ii lasam. Stai, dom’le, acolo!”, povesteste Vasile Boerean.
La cativa ani dupa acest moment, Nicolae Steinhardt s-a retras la Manastirea Rohia din Maramures, unde a devenit bibliotecar. In schimbul aranjarii celor peste 40.000 de volume, cere sa fie calugarit. De la Rohia a plecat spre tipar cartea lui, o lucrare unica, dupa cum spun criticii literari, care a redefinit conceptul de fericire.
Nicolae Steinhardt si-a trait ultimii ani din viata intr-o chilie modesta de la Manastirea Rohia, in calitate de calugar. Tot aici a rescris „Jurnalul fericirii”, asta dupa ce in repetate randuri Securitatea i-a confiscat manuscrisele.

Vezi si Marturii cutremuratoare din Penitenciarul de la Gherla  


Cine a fost Nicolae Steinhardt
Nicolae Steinhardt (1912-1989) a fost avocat, scriitor si publicist, calugarit spre sfarsitul vietii. Nascut in familia unui antreprenor evreu, Nicolae Steinhardt s-a integrat inca din tinerete intelectualitatii bucurestene, urmand cursurile liceului „Spiru Haret”, acolo unde a fost coleg cu Dinu Pillat, Constantin Noica, Mircea Eliade sau Arsavir Acterian.
In martie 1960 a fost arestat din cauza ca facea parte, ca vechi prieten, din „grupul Noica-Pillat”. Prin sentinta Nr. 24/960 a Tribunalului Regiunii a II-a Militare Bucuresti, a fost condamnat la 12 ani munca silnica pentru „uneltire”, fiind eliberat, dupa o detentie la Jilava si Gherla, in august 1964, ca urmare a Decretului Nr. 411.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit