Actualitate

Vasile Dîncu a participat la reuniunea miniștrilor apărării NATO

Publicat: 16 iun. 2022
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a participat miercuri şi joi la reuniunea omologilor din statele membre NATO

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a participat ieri și astăzi, 16 iunie, la reuniunea omologilor din statele membre NATO. Discuțiile purtate de către aceștia s-au concentrat pe definirea perspectivelor strategile ale alianței, în contextul Summit-ului de la Madrid, care se va desfășura la sfârșitul acestei luni. Vasile Dîncu a vorbit despre necesitatea sprijinirii Republicii Moldova și a Georgiei, state care sunt „vulnerabile la amenințarea rusă”, dar și despre trecerea la o „apărare înaintată” pe flancul estic al alianței.

„Reuniunea a debutat cu o cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor statelor partenere ale NATO – Finlanda, Suedia, Georgia şi Ucraina, în cadrul căreia au fost discutate situaţia actuală din Ucraina, precum şi posibilităţile creşterii sprijinului pentru partenerii estici. În prezenţa oficialilor UE, au fost analizate perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE, rolul ambelor organizaţii pentru consolidarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi abordarea provocărilor de securitate. Cu acest prilej, ministrul Vasile Dîncu a subliniat impactul acţiunilor Rusiei şi implicaţiile pentru securitatea euro-atlantică şi a evidenţiat necesitatea menţinerii solidarităţii aliate şi sprijinului pentru Ucraina. Totodată, oficialul român a accentuat importanţa consolidării sprijinului pentru Republica Moldova şi Georgia, state partenere vulnerabile la ameninţarea rusă”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, citat de Agerpres.

Vasile Dîncu, despre eforturile Finlandei și ale Suediei privind securitatea euro-atlantică

Ministrul Apărării a salutat şi contribuţiile substanţiale ale Finlandei şi Suediei la securitatea euro-atlantică şi a reiterat sprijinul României pentru un proces rapid de aderare la NATO a acestor doi parteneri.

„Este necesar un nou construct şi un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. Trebuie să trecem de la o prezenţă înaintată la o apărare înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranţa că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul român a evidenţiat decizia României de a suplimenta bugetul alocat apărării la 2,5% din PIB începând cu anul 2023.

„Finanţarea comună se află în centrul succesului Alianţei în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid şi adaptat la cerinţele Agendei NATO 2030. Am susţinut cu fermitate propunerile secretarului general de a creşte bugetele finanţate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021”, a punctat ministrul Apărării.
Adauga un comentariu