Actualitate

Vasile Dîncu, despre alegerile locale: „Nu cred că va fi o prezenţă foarte mare la vot duminică“

Publicat: 25 sept. 2020
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu crede că nu va fi o prezenţă foarte mare la vot duminică, 27 septembrie

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, crede că nu va fi o prezenţă foarte mare la vot duminică, 27 septembrie. Sociologul consider că în marile oraşele prezenţa la alegerile locale nu a fost una mavisă aşa cum se întâmplă cu alte tipuri de alegeri.

Vasile Dîncu a declarat că există şi o campanie de a demotiva oamenii să meargă la vot.

„Nu cred că va fi o prezenţă foarte mare la vot duminică. În ultima vreme, în oraşele mari mai ales la alegerile locale nu au fost prezenţe masive, cum se întâmplă la alte tipuri de alegeri. Problema este că a existat şi o campanie, parcă continuă o campanie de a îi demotiva pe oameni să meargă la vot. Există în viziunea unor mari strategi electorali ideea că dacă vom continua să arătăm pericolul şi ceea ce se întâmplă în cifre tot mai mari, creşteri ale epidemiei, unii electori nu se vor duce la vot. Cei care să zicem sunt mai în vârstă nu se vor duce la vot şi asta va dezavantaja PSD. Astea sunt iluzii şi sunt lucruri care cu siguranţă nu au nicio bază, sunt mai degrabă dorinţe ale unora”, a declarat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, despre alegerile locale: „Tinerii iau mult mai în serios decât restul populaţiei riscul legat de pandemie“

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a precizat că nu există diferenţe între tineri şi bătrâni în privinţa fricii de a fi prezenţi în spaţiul public în contextul pandemiei, menţionând că tinerii sunt mai motivaţi pentru protecţie decât ceilalţi.

„Studiile pe care le-am făcut în anul din urmă, am făcut vreo 10 valuri de cercetare legate de asta, de reacţia oamenilor la pandemie, arată că nu există o diferenţă între tineri sau bătrâni în ceea ce priveşte frica de a prezent în spaţiul public, ba chiar aş spune că tinerii sunt mult mai motivaţi pentru protecţie, pentru a nu face acţiuni hazardate în spaţiul public decât ceilalţi. Tinerii iau mult mai în serios decât restul populaţiei riscul legat de pandemie. Nu cred că se va produce un dezechilibru de genul acesta. Important este ca autorităţile, măcar în ziua votului, aici e vorba şi de autorităţile locale, social-democraţii avem mai mulţi aleşi locali decât toate celelalte partide, să transmită un mesaj de siguranţă şi să organizeze foarte bine votul”, a precizat Vasile Dîncu.

Care sunt motivele pentru care se va ieși la vot

Sociologul este de părere că oamenii vor merge la vot din două motive: pentru a susţine un candidat sau un partid şi pentru a protesta faţă de ceea ce se întâmplă acum în România.

„Cred că asta e o cerinţă democratică şi sper că se va întâmpla duminică şi cei care vor merge la vot, se vor duce din două motive sociologic vorbind. În primul rând se vor duce cei motivaţi să voteze un partid, în general aceştia sunt în jur de 35% din electori şi se vor duce cei care vor de exemplu să protesteze împotriva a ceea ce se întâmplă cu România în acest moment, să protesteze împotriva guvernării să zicem şi atunci pot da soluţii, nu vor vota neapărat cu PSD, pot da şi alte soluţii. Cred că al doilea tip de vot va fi un vot de protest aşa se întâmplă de regulă la alegeri, acum suntem e o situaţie şi mai critică, avem pandemia, avem şcoala care este un eşec guvernamental”, a menționat Vasile Dâncu.

Comentarii
Adauga un comentariu