Secretele istoriei

Vasile Lucaciu, una dintre cele mai importante personalitati politice, culturale si istorice ale romanilor ardeleni

Publicat: 07 ian. 2015

Vasile Lucaciu (n. 21 ianuarie 1852, Apa, Comitatul Satmar – d. 29 noiembrie 1922, Satu Mare) a fost una dintre cele mai importante personalitati politice, culturale si istorice ale romanilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile romanilor din Transilvania. Din anul 1885 a activat ca preot paroh greco-catolic in Sisesti, unde a ridicat o biserica monumentala sfintita la 15 august 1890. Avea liceul si studii teologice facute la Roma, unde a luat si doctoratul. Activand ca scriitor politic, printre altele in „Gazeta de Transilvania” si „Observatorul”, initiator si semnatar al Memorandumului, si lider al Partidului National Roman, a avut de suferit in repetate randuri represiunea autoritatilor de la Budapesta. In perioadele in care a fost detinut politic, romanii ardeleni i-au dedicat in semn de pretuire si solidaritate un cantec: Doina lui Lucaciu.

Vezi si Personalitati istorice ce au simtit gustul puscariei

Dr. Vasile Lucaciu a fost unul dintre romanii care au semnat Memorandumul din 1892. Procesul in care semnatarii Memorandumului au fost acuzati de negarea autoritatii maghiare si de solicitarea independentei Transilvaniei, i-a adus cei mai multi ani de inchisoare dintre toti condamnatii, 5. Prin interventia directa a lui Carol I, ei vor fi eliberati, dupa un an de temnita, in 1895. In anul 1905 a fost ales cu mare majoritate de voturi deputat de Beius in parlamentul de la Budapesta, din partea PNR. Venit in Regatul Romaniei dupa inceputul Primului Razboi Mondial, a militat intens pentru alierea tarii cu Puterile Antantei, pentru se putea realiza reintregirea Romaniei. Tot in acest scop a indeplinit, – trimis de guvernul roman – misiuni de prezentare a pozitiei romane in privinta situatiei inacceptabile a romanilor majoritari din Transilvania, inclusa in statul austro-ungar.

Vezi si Personalitati istorice care au murit de ziua lor

Conform memoriilor arhiepiscopului Raymund Netzhammer, Lucaciu ar fi stat in spatele arestarii lui Ioan Balan, protopopul unit al Bucurestilor (mai apoi episcop), in vara lui 1916.

In anul 1918 a fost unul din membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La alegerile din 1919 a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei din partea PNT.loading...

Adauga un comentariu