National

Vasile Lupu: „PNTCD are sanse sa revina pe scena politica romaneasca”

Publicat: 30 oct. 2011
1

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au realizat, in exclusivitate, un interviu cu Vasile Lupu, liderul Partidului National Taranesc Crestin si Democrat (PNTCD). Iesean de origine, Vasile Lupu s-a remarcat in ultimele decenii ca unul dintre cei mai mari politicieni de pe scena politica romaneasca. El a fost ales recent in fruntea PNTCD, scopul sau principal fiind acela de a readuce formatiunea in prim-plan. Vasile Lupu a vorbit deschis despre actuala situatie din PNTCD, despre o posibila colaborare cu alte partide de dreapta, dar si despre planurile de viitor si relansarea uneia din cele mai vechi formatiuni politice din tara.

Reporter (R.): Poate reveni PNTCD pe scena politica romaneasca?
Vasile Lupu (V.L.): Analistii si oamenii politici constata ca dreapta este neocupata pe esicherul politic si exista un electorat care a fost nucleul dur al PNTCD si care poate fi recuperat de acelasi partid. Vorbim aici de fosti proprietari, de victime ale dictaturii comuniste, de peste 400.000 familii care au ramas fara terenuri si case. Acesti oameni ar putea da peste 10 la suta din electorat. Mai putem vorbi si de un electorat monarhist. Atacul presedintelui la adresa regelui s-a vazut ulterior in media, iar electoratul de acest tip a crescut la 15 procente. Aceste doua segmente ar putea da un partid de dreapta si astfel se poate trece cu usurinta peste prag. PNTCD are sanse sa revina pe scena politica in acest fel.

R.: Cine se face vinovat de caderea PNTCD si de ce?
V.L.: Totusi, cum in unele aspecte mai apare si ghinionul, la noi acest ghinion s-a numit Victor Ciorbea. El a fost inculpat de DNA pentru delapidarea fondurilor UGSR (Uniunea Generala a Sindicatelor din România – n.r.), infractiune prescrisa, ramasa insa ca raspundere civila si care inseamna milioane de dolari. Victor Ciorbea se agata de presedintia PNTCD. El s-a autodeclarat presedinte, incalcand legea, fara o recunoastere a autoritatii statului, fara nici o hotarare judecatoreasca. A intocmit documente false, a folosit o stampila si nu a facut decat sa fim suspendati din Partidul Popularilor Europeni. Justitia va transa acest aspect, care ramane si singurul impediment ce sta in calea revenirii PNTCD.

R.: Exista o sansa de impacare cu aripa Ciorbea?
V.L.: Victor Ciorbea nu a pierdut vreun prilej de a taia relansarea PNTCD in Parlament. La funeralile lui Ion Diaconescu au fost scoase la suprafata declaratiile lui Victor Ciorbea din anul 2000, care-l faceau raspunzator de tot esecul intregistrat de PNTCD. Atunci cand Ion Diaconescu i-a cerut sa candideze pe lista PNTCD si nu pe o alianta, Ciorbea a lovit in forta. A facut la fel si in 2001. Noi am cedat pentru a evita un scandal de proportii, iar in 3-4 ani a coborat partidul sub 1 la suta si a lasat peste 6 miliarde lei vechi datorii, ca si actuala lui aripa la Iasi. Noi i-am oferit sansa sa se reabiliteze, cu conditia sa-si achite datoriile. Cred ca, daca se rateaza si aceasta relansare, raspunderea ii revine lui Victor Ciorbea. Este tot mai obsedat sa fie acolo sus si nu cedeaza, desi noi i-am dat sansa sa candideze la sefia partidului in urma unui congres cu delegati.

R.: Ati fost recent la Palatul Cotroceni pentru consultari cu presedintele Basescu. Intra sau nu PNTCD in viitoarea Miscare Populara?
V.L.: La Cotroceni, presedintele Basescu si-a manifestat interesul pentru electoratul de dreapta, cu aceleasi constatari pe care le-am declarat si noi. Dumnealui s-a aratat ingrijorat de o eventuala revenirii a stangii. In urma discutiilor, am declarat ca nu vom aborda problema vreunei aliante pana cand PNTCD nu-si va clarifica problema de organizare interna. Presedintele si-a declarat neutralitatea si a luat decizia de a nu se amesteca in treburile partidelor. Consultarile acestea au fost apreciate ca o activitate fireasca.

R.: Cum se prezinta PNTCD la Iasi?
V.L.: La Iasi situatia este clara. Presedintele organizatiei legale este Constantin Fatu. Avem peste 1.000 membri afiliati. Lucrurile sunt clare din acest punct de vedere. Insa Mihai Dorin tine linia Ciorbea si la Iasi, ceea ce duce la un paralelism distructiv. O spun cu responsabilitatea unei activitati juridice de 40 ani, partea legala a partidului este cea reprezentata de noi. Victor Ciorbea nu a castigat vreun proces, cu toate ca a deschis nenumarate. Argumente de genul mostenirii date de Ion Diaconescu pe patul de moarte sau de alte aspecte ce tin de seniori nu pot da stabilitate si legalitate acestei structuri paralele ce perturba relansarea PNTCD.

Comentarii
 • Mai….vasili, mai gafaitule, …. voi a-ti NENOROCIT romania in perioada interbelica, si acum vreti s-o NENOROCITI IARASI?! Gafaitule, mai vrei 5* hectare de padure???!!! Te-a fatat MATA cu padura IN BURDUHANUL ala SPURCAT al TAU?!
  Daca tu n-ai sa platesti, fi convins ca urmasii tai vor plati cu VARF si INDESAT !!!!
  Cand NORODULUI ii va ajunge CUTITUL LA OS, nu ve-ti SCAPA NICI-N MORMANT!!!!!!!!!!!!

 • aliosa,nu prea ti-a placut scoala,nu?.incerc sa-ti fac putina alfabetizare pe gratis:daca scrii”a-ti”,”ve-ti”,nu-i necesara cratima(stii ce-i aia?)iar la”fi convins”,pe viitor mai adauga un”i” si scrie”fii”.cum dracu de-ai ajuns tu la o tastatura?

 • Andi Lazescu, zis Andutu (lu’ Tatutu), care se gudura atita de dragalas si de curatel pe linga Dl. Vasile LUPU, prin anii ‘9*…..

  Lazescu Alexandru, dir. TVR i l-a pus in brate pe Ciureanu, finul sau, Rectorului UMF, Astarasoae, prieten din studentie si tovaras de f.f.multe afaceri. Nu exista niciun prof.Univ. Dr. Lazescu Alexandru, ci DOAR Lector doctorand inginer Alexandru Lazescu, sef departament Fac. de Litere „Al.I.Cuza”, singurul drd sef de departament din Romania, in dispretul oricarei legi. Doar in timpul lui liber dl. lect. drd.inginer Lazescu Andi este si Directorul TVR. In rest, se ocupa de bunul mers al Fac. de Litere din Iasi, alaturi de geamanul sau Daniel CONDURACHE, tot inginer si Profesor la Fac. de Litere Univ. „Al.I.Cuza”, colegul de banca al lui SOV, la Roman. Lazescu si Condurache au stat ascunsi multe zile in scandalul FNI din secolul treut, cind au fost emise ordine de arestare pe numele lor. Au impreuna doar citeva zeci de firme. In rest, tin ore la diverse facultati si univ., de la mecanica, la Litere, de la Politehnica, la Univ. „Al.I.Cuza”. In scandalul SAFI, prietenia lor cu/la CATARAMA i-a dus pe cai mari, cu sau fara Astarastoae, dar cu Ciureanu. Astarastoae, Lazescu, Dniel Condurache sunt sefii masoneriei locale, ai GDS-ului Iasi, a ziarului de Iasi, ai UMF, ai Univ.”Al.I.Cuza”, ai Univ. Politehnice si ai partii reformiste din fosta securitate, toti trei ofiteri activi si, deci, acoperiti. Dosarele lor nu le vom vedea, asadar, niciodata, spre beneficiul societatii romanesti tot mai multilateral dezvoltate.

  #**2*9* Dr. Dobreanu | **-**-2*** 2*:**:** |
  nu exista prof.Univ. Dr. Lazescu Alexandru, ci Lector doctorand inginer Alexandru Lazescu, sef departament Fac. de Litere „Al.I.Cuza”, singurul drd sef de departament din Romania, in dispretul oricarei legi. Doar in timpul lui liber dl. lect. drd.inginer Lazescu Andi este si Directorul TVR. In rest, se ocupa de bunul mers al Fac. de Litere din Iasi.

  #**2*9* dr. Dobreanu | **-**-2*** 2*:**:*5 |
  Nu exista prof.Univ. Dr. Lazescu Alexandru, ci Lector doctorand inginer Alexandru Lazescu, sef departament Fac. de Litere „Al.I.Cuza”, singurul drd sef de departament din Romania, in dispretul oricarei legi. Doar in timpul lui liber dl. lect. drd.inginer Lazescu Andi este si Directorul TVR. In rest, se ocupa de bunul mers al Fac. de Litere din Iasi.

  #**2*6* roxana | **-**-2*** **:**:52 |
  FELICITARI D-LE ******! Ati pus degetul pe rana! Lazescu, vechiul securist de la „optimistii” este eminenta cenusie care a „ras” tot ce era mai „gras”prin IASI! El a „pus mana”pe toate spatiile”grase” din centru, de la „alimentara” si „gastrocom”! A folosit”media” pentru a „arata pisica” celor care ar fi trebuit sa se „autosesizeze” fata de jaful din patrimoniul public! Cureanul este creierul afacerilor de la UMF,cu o putere discretionara in masura sa puna sau sa dea jos oricand rectorul de la UMF !Cureanul, prin eCongres srl,”administrata” de fosta si actuala sotie, de care a”divortat” pt. a „piti”averea, au monopolizat toate congresele si evenimentele medicale din IASI! „Salariata” la eCongres srl este si…DANIELA ASTARASTOAIE! Zeci de miliarde au”papat”cu evenimentele medicale din tara, AUSTRIA si GRECIA! Sa intre DNA-ul si sa vada acolo infractiuni si jaf, toate cu participarea si obladuirea cetateanului „de dezonoare”, infractorul ASTARASTOAIi
  hritac |
  lazescu cu lacustele lui devalizeaza tvr trebuie arestat cu astarastoaie impreuna

  toti trebuie arestati lazescu.astarastoaie. hritac .dan radu.au facut numai infractiuni SAFI nu uitati au tras tepe.golani de la ZIARUL DE IASI

  Carol |
  Hotilor,hotilor,hotilor poate ma aude cineva.Dl.de la DNA rupeti odata lantu,dar sa sti-ti ca mai suntt,rectorul de la agronomie unde e.Banditilor moare lumea de foame si voi incurajati hotia,arestatii odata pe acesti banditi.

Adauga un comentariu