Secretele istoriei

Vasile Suciu, cleric si militant politic

Publicat: 13 ian. 2015

Vasile Suciu (n. 13 ianuarie 1873, Copacel, comitatul Fagaras, azi in judetul Brasov – d. 25 ianuarie 1935, Blaj) a fost al treisprezecelea intaistatator al Bisericii Romane Unite cu Roma, arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras intre 1920-1935, membru de onoare al Academiei Romane.

Dupa anii de studii la Roma, tanarul teolog Vasile Suciu, doctor in filosofie si teologie, il intalnim in calitate de profesor la Seminariul teologic din Blaj, prefect de studii, profesor de religie la liceul de baieti, precum si bibliotecar al Bibliotecii arhidiecezane. Purta o barba ingrijita, traditionala in randul indrumatorilor sufletesti romani.

A intrat in politica militanta, ca membru al Partidului National Roman, si a obtinut succese in circumscriptia Vintu de Jos, din actualul judet Alba.

In anul 1912, cand era deja canonic, a fost trimis la Roma, de catre mitropolitul Victor Mihali de Apsa, unde a ramas 3 saptamani. Acolo a inaintat din partea Bisericii Romane Unite cu Roma un memoriu de protest si a insistat pe langa dicasteriile de la Vatican contra infiintarii episcopiei greco-catolice maghiare de Hajdúdorog.

Vezi si Prietenia cardinalul Richelieu cu „Père Iosif”

In luna ianuarie a anului 1918, dupa decesul mitropolitului Victor Mihali de Apsa, canonicul dr. Vasile Suciu a fost ales vicar general capitular. Desi avea importanta si de mare raspundere functie de girant al Arhiepiscopiei Romane Unite de Alba Iulia si Fagaras, dr. Vasile Suciu, cu toate riscurile care puteau aparea, a primit functia de presedinte al Consiliului National Roman de la Blaj si a luat juramantul tuturor subalternilor sai, in Catedrala „Sfanta Treime” de la Blaj. Aceasta se intampla in perioada cand soarta razboiului nu era inca decisa si armatele de ocupatie germane se aflau inca, la Bucuresti, iar guvernul roman se afla tot la Iasi, in pribegie.

Vezi si Perioada de preotie a lui Ion Creanga

Generalul roman Constantin Prezan a trimis la Blaj primul avion al Marelui Cartier Roman, intrucat acolo se afla cel mai sigur loc de aterizare din Transilvania, sub apararea garzii nationale romane, al carui comandant spiritual era vicarul general capitular dr. Vasile Suciu. Consiliul National Roman, prezidat de Stefan Cicio-Pop, a decis sa convoace adunarea de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

La 27 noiembrie 1918 Vasile Suciu a dat Circulara pastorala nr. 5742, prin care anunta prabusirea Imperiului Austro-Ungar, subliniind dreptul popoarelor la autodeterminare, urmand principiile presedintelui Statelor Unite ale Americii, Thomas Woodrow Wilson. In circulara citata, Vasile Suciu da porunca preotilor si credinciosilor: „Faceti-va Sfaturile voastre nationale romane in fiecare comuna romaneasca si faceti-va garzile voastre nationale romane supuse nemijlocit Sfatului National Roman comunal. Cu ajutorul acestora paziti randuiala […] prin aceasta ordon tuturor, fratilor preoti, ca in toate slujbele bisericesti si dumnezeiesti sa fie pomenit Sfatul National Roman” . In castelul mitropolitan de la Blaj, „s-au conturat pentru intaia data proportiile si hotararile Adunarii Nationale de la Alba Iulia […] in sfatul de canonici si ofiteri ai regelui romanesc”, pentru infaptuirea Unirii Ardealului cu Patria Mama.

In calitate de membru al Consiliului National Roman Central, a participat activ la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, care a adoptat hotararea unirii Transilvaniei cu Romania. „Unirea”, publicatie a Mitropoliei Romane Unite cu Roma, care aparea sub directa conducere a lui Vasile Suciu, era, in acel moment istoric, singurul ziar national oficial al pregatirii si implinirii Marii Uniri.

Cei 1228 de delegati au votat unirea Transilvaniei cu Romania si au ales un Consiliu Dirigent, avandu-l presedinte pe Iuliu Maniu. Consiliul Dirigent avea sarcina sa conduca provincia pana la integrarea ei in regatul Romaniei. In anul 1919, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.loading...

Adauga un comentariu