National

VASLUI: Apa infestata cu E.Coli. Peste 3.000 de persoane, EXPUSE

Publicat: 19 sept. 2013
1

Autoritatile sanitare vasluiene au descoperit prezenta bacteriei E.Coli, intr-o cantitate foarte mare, in reteaua publica centralizata de alimentare cu apa a populatiei din Zorleni, care deserveste 3.000 de locuitori, dupa ce o parte a localitatii a fost inundata in urma revarsarii unui parau.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui a dispus inchiderea de urgenta a sistemului de alimentare cu apa potabila din Zorleni si dezinfectia acestuia dupa ce, in urma analizei unor probe prelevate din reteaua publica, s-a constatat prezenta, in cantitati foarte mari, a unor bacterii care pot produce imbolnaviri in randul populatiei, transmite corespondentul Mediafax.

Problemele au aparut din cauza inundarii unuia dintre puturile de alimentare cu apa din panza freatica a sistemului centralizat, odata cu revarsarea paraului din localitate, in urma precipitatiilor abundente de la sfarsitul saptamanii trecute.

„Rezultatele analizelor de laborator au evidentiat ca, din punct de vedere bacteriologic, incarcatura microbiana din apa prelevata dupa inundatii din reteaua publica din Zorleni este mare. De asemenea, si din punct de vedere chimic, turbiditatea era depasita de sase ori fata de valoarea maxima admisa. In aceste conditii, se recomanda curatarea si dezinfectia cu substante clorigene a retelei si rezervorului de depozitare a apei”, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax purtatorul de cuvant al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

Autoritatile locale din Zorleni sustin ca Directia de Sanatate Publica nu le-a comunicat rezultatele analizelor de laborator, insa problema calitatii apei din reteaua publica ar fi fost rezolvata.

„Inca de la inundarea unuia din cele patru puturi, am decis sa-l inchidem pentru a nu mai afecta calitatea apei din rezervorul din care se face distributia in retea. Am procedat la dezinfectia retelei si a bazinului colector si acum asteptam prelevarea de noi probe sa vedem daca apa este potabila”, a precizat primarul comunei Zorleni, Paula Hultoana.

Pentru aprovizionarea cu apa, populatia din Zorleni are ca surse alternative fantanile din localitate.

Adauga un comentariu