News Flash:

Vasluiul, incotro?

19 Iulie 2010
713 Vizualizari | 0 Comentarii
JUCÃM DUPÃ REGULILE UE... Cat va mai exista judetul Vaslui pe harta politico-administrativã a Romaniei? Greu de spus. Dupã unii politicieni, cativa ani, dupã altii doar cateva luni. Tot mai multe voci sustin cã judetul Vaslui îsi trãieste ultimii ani de existentã, în actuala formulã de organizare.

NOI CU CINE VOTÃM?... Vom fi “vasalii” Iasului sau ai Neamtului? Tot mai multe întrebãri privind viitorul judetului Vaslui, care va dispãrea, încet, dar sigur, din calculele guvernantilor. Foarte probabil, în cativa ani, Vasluiul va dispãrea de pe harta administrativã a Romaniei, pentru cã Uniunea Europeanã vrea o comasare a actualelor judete în regiuni de peste un milion de locuitori, care sã poatã fi conduse mai usor si cu o administratie mult mai simplificatã. Sunt douã variante de lucru, privind reorganizarea administrativã din Moldova. Prima este legatã de trecerea Vasluiului la judetul Iasi, astfel cã vechea capitalã a Moldovei va avea grijã si de destinele celor 465.000 de locuitori din judetul nostru. A doua variantã ar presupune “coagularea” a trei judete, Vaslui, Iasi si Bacãu, la o structurã regionalã, caz în care, foarte probabil, tot Iasul ar avea castig de cauzã pentru sefia euroregiunii. Politicienii din judet sunt de altã pãrere. Dan Marian, presedintele PDL Vaslui, spune cã, foarte probabil, se va regandi reorganizarea “de jos în sus”. “Pãrerea mea este cã 81 de comune sunt prea multe, la Vaslui. Primul pas va fi ca acele comune cu 1.000-1.500 de locuitori sã se uneascã în entitãti mai mari, pentru cã sunt multe comune care nu strang impozite si nu au cu ce sã se întretinã”, spune deputatul Marian. Oricum s-ar pune problema, reorganizarea administrativ-teritorialã ar trebui sã aibã în vedere Constitutia Romaniei, care spune, clar, cã teritoriul national “este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orase si judete”.

Tema reorganizãrii administrativ-teritoriale a fost repusã pe tapet la finele lunii iunie, cand mai multi parlamentari au organizat la Bucuresti un seminar, la care au participat mai multi ministri, dar si premierul Emil Boc. Probabil, dacã nu ar fi fost inundatiile catastrofale din ultimele sãptãmani, altfel s-ar fi discutat de acest subiect. Concluzia la care au ajuns participantii la seminar a fost cã principalii decidenti politici ai Romaniei, indiferent de apartenenta politicã, agreeazã o reorganizare teritorial-administrativã a Romaniei care sã cuprindã un nivel al regiunilor. Apartenenta Romaniei la Uniunea Europeanã si efortul de modernizare a statului reclamã în prezent o asemenea organizare. Romania are nevoie de o structurã teritorialã functionalã, atat pentru absorbtia fondurilor europene, cat si din necesitãti interne, iar solutia juridicã o constituie revizuirea Constitutiei, a spus premierul Boc, care a atras atentia asupra faptului cã “aceste regiuni nu trebuiesc privite ca regiuni cu continut etnic, pentru cã atunci am denatura sensul discutiei de la care pornim. Regiunile trebuie sã fie entitãti administrativ-teritoriale care sã rãspundã nevoilor Romaniei de o mai bunã administrare a serviciilor publice pentru cetãtean si de a rãspunde calitãtii de stat membru al Uniunii Europene”.

Ce se va întampla cu judetul Vaslui?

In ideea înfiintãri unor regiuni cu populatie de peste un milion de locuitori, judetul Vaslui nu ar avea nicio sansã sã-si pãstreze actuala configuratie. Se fac diverse scenarii, în care Vasluiul este alipit Iasului, rezultand, astfel, o populatie de peste 1,2 milioane locuitori. Capitala istoricã a Moldovei ar urma sã devinã si capitala euroregiunii nou-constituite, idee îmbrãtisatã si de liderul PDL, Gheorghe Flutur, care ar dori regiuni cu peste un milion de locuitori. S-ar putea, într-o altã discutie, ca regionalizarea sã se facã pe trei judete, astfel cã, pe langã Iasi si Vaslui, în discutie ar intra si judetul Bacãu. Multe variante si necunoscute, însã e greu de spus dacã politicienii si oamenii de administratie vor agrea aceastã mãsurã. Un lucru e clar: pentru a vorbi de regionalizare, politicienii vor trebui sã recurgã la modificarea Constitutiei, iar cei care vor decide vor fi romanii însisi. “Reorganizarea adminis-trativã, dacã veti urmãri mai atent, se produce la 35-40 de ani. Probabil, în urma aderãrii la Uniunea Europeanã, s-a ajuns la concluzia cã trebuie fãcutã o reîmpãrtire administrativ teritorialã, mai ales cã în Europa astfel de regiuni au între 1 si 3 milioane de locuitori. Dacã se va întampla ceva, vom afla dupã 2012, panã atunci niciun partid nu-si va putea permite sã discute deschis si transant pe aceastã problemã”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Acesta sustine cã regionalizarea si înglobarea Vasluiului la alte judete va duce la drame sociale. “Ganditi-vã cã 41 de servicii deconcentrate din municipiul resedintã vor dispãrea si cã în locul lor vor rãmane trei-patru angajati. Peste 4.000 de persoane vor rãmane fãrã un loc de muncã, ceea ce ar fi o nenorocire pentru Vaslui. La Barlad sau Husi, nu vor fi astfel de probleme”, mai explicã Constantin.
(Sursa - Vremea Noua)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4417 (s) | 24 queries | Mysql time :0.331071 (s)