International

Vatican dezvaluie scara pe care ar fi mers Iisus. E prima data dupa 300 de ani

Publicat: 21 apr. 2019
1

Toti oamenii care vor merge la Vatican de Paste vor avea parte de o experienta unica in viata – vor putea urca pe scarile pe care se spune ca insusi Iisus Hristos ar fi urcat in drumul sau spre a fi judecat de Pontiu Pilat inainte de a fi rastignit pe cruce.

Scarile Sfinte au fost acoperite cu scanduri vreme de 300 de ani pana acum. Pentru urmatoarele doua luni, ele vor fi  expuse cu ocazia lucrarilor de restaurare. In locurile unde ar fi curs sangele lui Iisus se afla acum niste cruci. Oamenii pot sa se aplece sa sarute cele trei cruci in timp ce le urca. „Evanghelia lui Ioan aminteste ca Iisus s-a urcat pe aceste scari de mai multe ori”, a explicat rectorul Scarilor Sfinte, Francesco Guerra.

Nu exista documente scrise, dar se spune ca mama Imparatului Constantin, Elena, care obisnuia sa colectioneze artefacte ale lui Iisus in secolul 4, a cumparat scarile din Ierusalim. „Stim cu siguranta ca Sfanta Elena a transportat cuiele folosite pentru a-l rastigni pe Iisus si o portiune din crucea lui, catre o biserica din preajma”.

Mai mult, lucrarile de restaurare au dezvaluit ca in marmura scarilor exista semne de uzura de la genunchii si talpile pelegrinilor care au urcat scarile in trecut. „Pana acum cateva zile, nu era posibil sa vezi asta pentru ca scarile erau acoperite de 300 de ani cu scanduri de nuc”, a zis Guerra.

Un soldat din Statele Unite ale Americii, Frank Scherra, a urcat scarile alaturi de cei sase copii ai sai si a spus ca experienta a fost una nepretuita. „Mi-a dat timp sa reflectez si sa ma gandesc la oamenii care au avut un impact asupra credintei mele si a familiei mele”, a povestit barbatul. „[Am reflectat si asupra] celor care stiu ca sunt in Rai sau care incearca sa ajunga acolo. A fost o sansa sa ma rog pentru ei”.

Dedesubtul carcasei din lemn, restauratorii au gasit fotografii, monede, matanii si biletele scrise de mana cu rugaciuni, lasate de-a lungul anilor.

“Dupa ce am dezvelit prima treapta si am gasit prima cruciulita, a fost clar pentru toata lumea ca ceea ce vom gasi dedesubt nu se poate limita doar la competenta catorva experti”, a spus Paolo Violini, specialist restaurator la Muzeele Vaticanului.

Adauga un comentariu