News Flash:

Veacuri de bejenie - Moastele Sfintei Parascheva

14 Octombrie 1999
843 Vizualizari | 0 Comentarii
Daca viata Sfintei Parascheva nu este una foarte spectaculoasa, data fiind chiar situarea ei de sfinta, intre cele lumesti, mult mai interesanta este trecerea ei prin aceasta lume, cu trupul, dupa moarte.
S-a nascut intr-o familie instarita, in Epivat (Boiados), pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (Istanbulul de azi), la inceputul secolului al XI-lea, si din copilarie a cunoscut invatatura crestina, auzind chemarea Domnului prin Liturghia oficiata in bisericile din acele locuri. Desi a mostenit o avere importanta de la parinti, Parascheva a impartit-o celor saraci, si s-a retras din lumea cunoscuta, trecand pe la Constantinopol, unde a primit invatatura crestina da la maicile din minastiri, si ajungind la Heracleea, oras in care a stat cinci ani intr-o minastire de calugarite. Drumul ei avea sa continue catre tinuturile Tarii Sfinte, unde avea sa ajunga mai tirziu, si sa aseze pe malurile Iordanului, consacrindu-se postului si rugaciunii; pina cind, in urma unei revelatii de natura divina, Parascheva a primit mesajul intoarcerii catre pamintul nasterii sale. Trecind din nou pe la Constantinopol, Parascheva s-a indreptat catre locurile natale, si, ajungind aici, in anonimat, si-a continuat stradania mintuirii, prin rugaciune, post si pietate, pina cind Atotputernicul a strins-o dintre cele lumesti, fiind ingropata pe malul marii.
Intrarea Paraschevei in rindul sfintelor s-a produs printr-o intimplare, asa cum spune legenda, dar o intimplare care poarta comandamentul Divinitatii. Se povesteste ca, voind sa ingroape un marinar adus la malul marii de valuri, cei care sapau groapa au descoperit trupul neputrezit si frumos mirositor al sfintei, iar unuia dintre gropari, un inger i-a aparut in vis, cu indemnul de a pastra trupul Cuvioasei, ca vrere a lui Dumnezeu, care i-a iubit frumusetea si a vrut sa o proslaveasca pe Pamint. Drept pentru care, moastele Cuvioasei au ajuns in Biserica Sfintilor Apostoli din Epivat. Moastele s-au aratat imadiat facatoare de minuni, iar vestea s-a intins cu repeziciune, ceea ce a dus, se pare, la o prima canonizare de catre Patriarhia ecumenica. Deja Tracia si Balcanii stiau despre acest lucru, iar scrierile despre ea nu au intirziat sa apara, inca de pe la jumatatea secolului al XII-lea. La 1605, biserica celebra o slujba a Cuvioasei Parascheva. O prezentare mai detaliata a nevoirilor din viata Cuvioasei avea sa faca si mitropolitul Dosoftei al Moldovei in "Viata si petrecerea sfintilor", scrisa intre 1682 - 1688, precum si episcopul Melchisedec Stefanescu al Romanului in lucrarea "Viata si minunile Cuvioasei noastre Parascheva cea noua si istoricul sfintelor ei moaste", la 1889.
Dar, asa acum spuneam, trecerea prin lume a moastelor Cuvioasei, pina sa ajunga la Iasi, a fost una speciala si plina de intimplari. Moastele au stat la Epivat aproximativ 200 de ani, dupa care au ajuns la Tirnovo, in Bulgaria de azi, in jurul anului 1235, raminind acolo 160 de ani, preacinstite de inalti prelati si regi , printr-o slujba care ii fusese dedicata.
De la Tirnovo, moastele au ajuns la Belgrad, si au ramas pina in 1521, cind orasul a fost cucerit de turci. La solicitarea patriarhului ecumenic Ieremia I, moastele au ajuns la Constantinopol, pe traseu fiind expuse in mai multe biserici.
La 120 de ani de la acesta ultima stramutare, moastele au luat drumul Moldovei. Platindu-si darile catre Patriarhia Constantinopolelui, si voind sa intemeieze o mitropolie la Iasi, Vasile Lupu, stralucitul domnitor al plaiurilor noastre, a primit in dar mostele Cuvioasei Parascheva, care au ajuns la Iasi la 13 iunie 1641, fiind depuse in prospat sfintita catedrala "Trei Ierarhi", in prezenta episcopilor de Husi si Roman. De atunci ele odihnesc pe aceste locuri, iar in 1888, pe 27 decembrie, au fost transferate in actuala Catedrala Mitropolitana, in urma inceperii lucrarilor de restaurare la "Trei Ierahi", si in urma unui incendiu din care moastele au iesit intacte, aceasta fiind o alta minune, dintre cele multe pe care le-a facut Cuvioasa.
In sfirsit, la 14 Octombrie 1955, in prezenta a numerosi ierahi ortodocsi, din tara si strainatate, Cuvioasa Parascheva de la Iasi a fost canonizata, iar cultul ei generalizat, devenind simbolul Moldovei si protectoare a tirgului Iesilor, fiind celebrata, an de an, de catre drept credinciosii din intreaga lume ortodoxa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014018 (s)