Secretele istoriei

Vechiul regat al Egiptului antic

Publicat: 14 ian. 2014
Dinastiile I si a II sunt numite de egiptologii moderni dupa regii originari din Thinis, aflat in Egiptul Superior
Fiul lui Narmer, Menes numit Horus – Aha, introduce pe monumentele sale cronologia dupa anii de domnie ai unui faraon. El a fost considerat, in epoca tarzie, primul rege documentat istoric. Resedinta sa si sediul administrativ se aflau la Memfis. Functionarii de stat vor fi inmormantati aici, dar faraonii la Abydos, langa Thinis – sunt construite primele morminte regale (mastaba = banca, in limba araba).
In aceasta perioada se pun bazele celei mai vechi forme de organizare administrativa, teritoriul fiind impartit in nome conduse de un nomarh. 
Statul se izoleaza de alte popoare si sunt eliminate influentele straine. Se poarta lupte cu beduinii din Peninsula Sinai. Se intreprind incursiuni la Biblos (Liban), de unde se obtine lemn de cedru. 
Epoca piramidelor – 2650-2150 i.Hr.   
Vezi si Resursele naturale din Egiptul antic 
Corespunde dinastiilor III-VI. 
Faraonul Djoser, care este considerat intemeietorul dinastiei a III-a, s-a remarcat atat prin consolidarea autoritatii regale din interior, cat si printr-o activa politica externa, respectiv razboaie de jaf la granitele statului egiptean. 
Centru politic ce se afla la Memfis („Zidul Alb”) este fortificat cu ziduri de incinta si impodobit cu temple inchinate zeilor protectori ai dinastiei. In timpul domniei sale Egiptul cunoaste o mare dezvoltare interna si externa, sociala, economica si politica. Djoser este inmormantat in piramida in trepte de la Saqqara (6 mastaba asezate una peste alta), construita de medicul si arhitectul Imhotep. 
Vezi si Lucruri inedite despre Egiptul antic  
Dinastia a IV-a este cea a faraonilor in care s-au construit marile piramide: Snefru (piramidele de la Dahshur si Medum), Keops, Kefren si Mykerinos – secolul al XXVI-lea i.Hr. (piramidele de la Gizeh, la V de Cairo). In timpul lui Snefru au loc mai multe expeditii razboinice pana la cea de-a doua Cataracta a Nilului, impotriva Libiei si Nubiei. Snefru a intreprins o campanie militara in Nubia, de unde a adus o prada de razboi importanta si 7.000 de prizonieri (cf. inscriptiei de la Palermo). In cadrul prazii, aurul (ocupa un loc deosebit fiind extras de la minele din Wadi-Allaki), alaturi de tamaie, fildes, abanos si pene de strut.
In timpul lui Keops, Delta a fost reorganizata, iar minele din Sinai au intrat in stapanirea Egiptului. Pana in timpul faraonului Keops, faraonul era considerat incarnarea zeului cerului Horus, dupa domnia sa, el va fi privit doar ca fiu al zeului soare Ra, cult propagat de preotii de la Heliopolis. 
Odata cu dinastiei a V-a, religia solara (Re din Heliopolis) devine religie de stat si isi va gasi reprezentarea materiala in templul inchinat Soarelui, de la Sakkarah.
In timpul dinastiei a VI-a 6 puterea faraonilor slabeste si creste cea a nobilimii locale. Schimbarile sociale grabesc prabusirea statului unitar si provinciile statului isi castiga independenta. Au loc lupte intre nobilimea feudala locala care provoaca o subminare crescanda a legii si ordinii; se produc rascoale, distrugeri ale mormintelor. Criza intelectuala se reflecta in literatura vremii: „Invataturi pentru regele Merikare”, „Jeluirea taranului limbut”, „Sfatuirea unui om deznadajduit cu sufletul sau”.
Prima perioada interimara 2190-2052 i.Hr.  
Vezi si Egiptul antic in timpul faraonilor  
Este perioada dinastiilor VII-X, fiind numita epoca de la Heracleopolis. Caracteristica perioadei este data de faramitarea unitatii politice a statului.   
Perpetuarea functiilor de nomarh din tata in fiu, ca si a altor demnitati pe care acestia le considera ca puteri similare cu ale faraonului in zonele pe care le administrau va duce la decaderea Regatului Vechi. Puterea faraonului este lipsita de continut real, ramanand doar nominala.
Nobilii ce conduceau regiunea Heracleopolis duc o activitate politica si militara in vederea reunificarii statului egiptean. Varfurile nobilimii de la Teba incep lupta pentru unificare reusind sa reunifice Egiptul in timpul dinastiei a XI-a (cunoscuta si sub denumirea Vechiul Regat Teban sau Regatul Mijlociu).


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit