Info Turism

Venetia: Basilica San Marco

Publicat: 22 feb. 2012

Biserica originala San Marco a fost situata in interiorul complexului Palatului Ducal si a fost construita in anul 828 pentru a gazdui moastele Sfantului Marcu Evanghelistul, care se presupune ca au fost furate de negustorii venetieni din Alexandria, Egipt cu cativa ani mai devreme.

Basilica Sfantul Marcu (in italiana – Basilica San Marco) este cea mai cunoscuta si mareata dintre bisericile Venetiei, cat si unul dintre cele mai elocvente exemple de arhitectura bizantina. Basilica San Marco din Venetia, inchinata Sfantului Apostol Marcu, cunoscuta si sub denumirea de „Domul din Venetia„, este catedrala patriarhala din Venetia, Italia.

Aceasta mareata catedrala este situata in piata cu acelasi nume – Sfantul Marcu – adiacenta si atasata Palatului Dogilor. Incepand cu anul 1807, basilica venetiana a fost folosita si drept scaun patriarhal de catre patriarhul venetian, arhiepiscopul arhidiocezei romano-catolice din Venetia.

Datorita infatisarii sale opulente, a mozaicurilor bizantine aurite cat si a statuilor sale ca simbol al prosperitatii si fortei venetiene din secolul al XI-lea, basilica San Marco a fost supranumita pe drept cuvant si „Chiesa d’Oro”, adica „Biserica de Aur”.

Prima biserica ridicata pe actualul teritoriu al basilicii a fost o cladire temporara atasata Palatului Dogilor, ridicata in anul 828, cand negustorii venetieni au achizitionat din Alexandria presupusele moaste ale Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu.

 loading...

Adauga un comentariu