Info Turism

Venetia: Biserica San Giorgio Maggiore

Publicat: 22 feb. 2012
9

In 982, dogele Tribuno Memmo doneaza insula San Giorgio Maggiore unui calugar benedictin, care va stabili aici o manastire a ordinului respectiv. Biserica ridicata cinci ani mai tarziu din caramida si lemn va rezista destul de mult, pana in 1223, cand va fi grav deteriorata de un cutremur. Dogele Pietro Ziani o va repara pe alocuri, pentru a se retrage pe insula cativa ani mai tarziu.

In 1109, aici vor fi aduse moastele Sfantului Stefan de la Constantinopole iar sarbatoarea tinuta anual pe 26 decembrie, de ziua sfantului, va deveni una dintre cele mai populare sarbatori crestine din calendarul venetian.

Biserica pe care o putem vedea astazi a fost inceputa de Andrea Palladio in 1565 si terminata dupa moartea arhitectului, in 1610. Continuatorul proiectului a fost, dupa cate se pare, Vincenzo Scamozzi, cel care a preluat mai multe lucrari incepute de Palladio, ca invatacel de frunte al marelui arhitect.

 

Sunt multe biserici in Venetia, si multe sunt frumoase, dar putine impresioneaza ca Biserica San Giorgio Maggiore. Poate sa fie de vina asezarea, pentru ca nu multe constructii se pot lauda cu propria lor insula, sau poate sa fie clopotnita, probabil a doua ca inaltime dupa cea din Piata San Marco, insa putem intelege usor ca, printre toate acestea, inspiratia lui Andrea Palladio conteaza, poate, cel mai mult.

 

Adauga un comentariu