Info Turism

Venetia: Biserica Santa Maria della Presentazione

Publicat: 22 feb. 2012
9

Majoritatea turistilor care ajung pe Insula Giudecca, o fac pentru a vizita Il Redentore, faimoasa creatie a marelui arhitect Andreea Palladio, si doar putin stiu ca insula mai gazduieste o alta constructie atribuita acestuia, Biserica Santa Maria della Presentazione, cunoscuta si sub numele de Chiesa delle Zitelle sau, mai simplu, Le Zitelle.
 Le Zitelle face parte dintr-un complex ecleziastic infiintat de calugarul iezuit Benedetto Palmi, pentru a oferi adapost tinerelor fara zestre provenite din familii sarace, care altfel riscau sa ajunga pe strazi pentru a se prostitua.

Biserica a fost construita intre 1581 si 1588 de catre arhitectul Jacopo Bozzetto, dupa un proiect care apartinea – se pare – lui Andrea Palladio, si care fusese dedicat, initial, unei alte locatii.

Atribuirea proiectului lui Andrea Palladio este, in prezent, controversata, Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio sustinand ca, in absenta unor documente care sa-l lege pe Palladio de aceasta creatie si pentru ca stilul palladian nu se regaseste foarte clar in acesta constructie, proiectul ar fi putut sa apartina, la fel de bine, unui alt arhitect.
Le Zittele adaposteste opere de arta semnate de Palma cel Tanar si de Francesco Bassano, unul dintre cei patru fii ai mult mai faimosului Jacopo Bassano.

 

Adauga un comentariu