Local

Veniturile din activitati independente trebuie declarate pana pe 15 mai

Publicat: 31 mart. 2011
1

Iesenii care au obtinut anul trecut venituri din activitati independente, activitati agricole, inchirieri si operatiuni de vânzare – cumparare de valuta la termen au obligatia ca, pâna pe data de 15 mai, sa depuna la Fisc Formularul 200 – „Declaratia privind veniturile realizate din România”. Documentul trebuie completat de persoanele fizice care au realizat anul trecut venituri în bani sau în natura din activitati precum comertul, prestarile de servicii, chirii pentru persoanele care au incheiat mai mult de cinci contracte, exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect, precum si de cei care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Potrivit ANAF, Formularul 200 urmeaza sa fie depus de contribuabilii care au desfasurat activitatea în mod individual sau într-o forma de asociere ce nu a dat nastere unei persoane juridice. Declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului. Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ în luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate.
Persoanele care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.
Documentul se completeaza în doua exemplare, unul urmand sa fie depus la unitatea fiscala, iar cel de-al doilea trebuie pastrat de contribuabil. Nedepunerea pâna pe 15 mai a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la 100 lei.

Adauga un comentariu