Actualitate

Verdict final în dosarul Colectiv. Ani grei de închisoare pentru toți vinovații celor 65 de decese. Primarul Cristian Popescu Piedone va sta 4 ani după gratii

Publicat: 12 mai 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Verdict final în dosarul Colectiv. Ani grei de închisoare pentru toți vinovații celor 65 de decese. Primarul Cristian Popescu Piedone va sta 4 ani după gratii
Sentinţa definitivă în dosarul Colectiv

Astăzi, 12 mai 2022, magistrații au dat verdictul final în dosarul Colectiv. La 6 ani de la debutul procesului și după nenumărate amânări, se pare că victimele se vor putea odihni în pace.

Citește și: Cristian Popescu Piedone, prima reacție după ce a fost condamnat la închisoare in dosarul Colectiv

Reprezentanții Curții de Apel București au anunțat că vor pronunța sentința după ora 12.00, iar ședința nu va fi publică.

„Nu am ce să comentez, decizia instanţei. Îmi voi duce crucea cu demnitate şi încredere în Dumnezeu. Proiectele mele vor continua”, a declarat Piedone la România TV, imediat după aflarea sentinței. Întrebat dacă fiul său va candida la primărie, acesta a spus „Cu siguranţă DA”.

„Am deschis cutia Pandorei. Aveţi grijă, dragi domni primari”, a mai spus Piedone.

Citește și: Narcis Hogea, tatăl unei victime de la Colectiv, după aflarea sentinței: „Toți sunt vinovați. Au primit pedepse mici”

MINUTA INTEGRALĂ POATE FI CONSULTATĂ AICI!

Citește și: Iată ce a spus Cristian Popescu Piedone înainte de aflarea sentinței definitive

Fostul edil al Sectorului 4, actual edil al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, joi, definitiv, de magistrații CAB la patru ani de închisoare cu executare pentru abuzul în serviciu de care a fost acuzat de anchetatorii DNA și care a condus către cea mai mare tragedie postdecembristă.

Reamintim faptul că în urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri au decedat, iar peste 180 de persoane au fost rănite. La acel moment, primar al Sectorului 4 era Cristian Popescu Piedone, acesta demisionând la câteva zile după tragedie. Ulterior, a fost pus sub învinuire, însă la alegerile locale din 2020 a obţinut un nou mandat de primar, de data aceasta la Sectorul 5.

Citește și: Prima reacție a tatălui unui copil mort în clubul Colectiv, după aflarea sentințelor

Condamnările primite de inculpații în dosarul Colectiv

În 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv, iar acestea s-au menținut. Excepție a fost cea a primarului Sectorului 5.

  • Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 6 ani şi 10 luni de închisoare;
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Citește și: Declarația unui bărbat care a fost prezent în noaptea tragediei, după aflarea sentințelor

Reamintim faptul că persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Citește și: Klaus Iohannis, despre dosarul Colectiv

Comentarii
  • Piedone este probabil singurul mason dintre condamnati si i s- a redus pedeapsa. Pentru el au fost toate aceste amanari.

  • Condamnarea lui Piedone este o greseala. El a semnat o autorizatie care avea deja toate aprobarile necesare. Semnatura lui este de forma. Ce se presupune ca ar fi trebuit sa faca? Sa verifice tot ce au facut ceilalti? Este imposibil.

  • LA PUSCARIE AU INTRAT DOAR CINE A FOST GASIT LA VEDERE ……..CRIMINALI SUNT LIBERI …….SPIONI STRAINI AI LUI IOHANIS CEI CARE AU PREGATIT TERENUL CRIMEI SUNT LIBERI ……..ASTA ESTE MANA CRIMINALA A LUI IOHANIS ……..SPURCACIUNEA PRIN ASTA A CREAT EMOTII……ACEEAST TACTICA CA A LUI BASESCU CU RAPIREA DIN IRAQ…….DAR MULT MAI BRUTALA SI MAI SANGEROASA SPER SA–I MANANCE VIERMI DE VI PE CRIMINALI SI PE CEI CARE AU PUS LA CALE ASTA…….CONDOLEANTE FAM CARE AU PIERDUT SUFLETE DRAGI.

Adauga un comentariu