National

VESTE BOMBA. Cum se imparte averea lui Dinu Patriciu. Nu te asteptai la asta

Publicat: 22 aug. 2014
1
Dupa decesul lui Dinu Patriciu, apropiatii s-au intrebat cum va fi impartita averea omului de afaceri. Surse apropiate miliardarului au declarat ca procedurile pentru stabilirea succesiunii se vor face dupa legea engleza, pentru ca cel mai probabil Patriciu avea domiciliul stabilit la Londra. Un avocat britanic, ce profeseaza atat in Marea Britanie, cat si in Romania, a explicat ca pentru a-si stabili domiciliul in Anglia, Dinu Patriciu ar fi trebuit sa demonstreze autoritatilor engleze ca acolo vrea sa traiasca, sa moara si sa fie inmormantat. Informatia este insa contrazisa de ultima declaratie facuta de familie, potrivit careia Patriciu va fi inmormantat in Romania, dorinta fiind stipulata clar in testament.
„Poti sa ai un domiciliu prin vointa ta. Pentru asta trebuie sa te duci acolo si sa arati ca acolo traiesti, ca acolo vrei sa mori. Un element important este daca acolo vrei sa fii inmormantat”, a explicat avocatul. Mai simplu pentru Patriciu era sa-si stabileasca doar resedinta la Londra, adica sa arate ca acolo traia. In acest caz, activele sale din Anglia se mostenesc sub efectul legii engleze, iar proprietatile din Romania dupa legea romaneasca. Conform legii engleze, printr-un simplu testament, Dinu Patriciu avea capacitatea sa-si excluda sotia si copiii de la orice drept de mostenire asupra activelor respective si sa le lase mostenire oricui, inclusiv consultantei Anne Chen, cu care avea o relatie. 
„Daca avea un testament, acesta poate sa taie drepturile tuturor rudelor sale. Poate sa-si lase averea oricui, unei asociatii de caritate, bisericii locale. Sub legea engleza, testamentul are capacitatea sa excluda total familia sau poate sa stabileasca o anumita mostenire pentru copii si pentru nepoti”, a explicat avocatul englez. O alta variabila majora s-ar putea dovedi legea care guverneaza de fapt testamentul. In 2013, Dinu Patriciu a marturisit ca, aflandu-se pe patul de spital, in Italia, inainte de transplantul de ficat, fratele sau a venit cu un avocat din Milano si l-a ajutat sa-si faca testamentul. Avocatul arata ca legea sub care a fost intocmit testamentul si desemnati executorii testamentari este cea care guverneaza mai departe procedurile de succesiune. 
„Daca are un testament valid, legea aplicabila acelui testament se va aplica la succesiune. Legea in care testamentul a fost pregatit este cea aplicabila. Eu pot sa semnez in Romania un testament sub legea engleza, dar trebuie sa specific acest lucru si sa desemnez un anumit executor”, a precizat avocatul. In procedurile de mostenire, legislatia englezeasca ajuta mai mult amantele defunctului, prietenii ori rudele indepartate, in cazul in care mortul apucase sa-si faca testament. In schimb, legislatia romaneasca ofera vaduvei si copiilor decedatului mai multa protectie. In Anglia, locul unde Patriciu avea probabil domiciliul, procedura succesiunii, in cazul existentei testamentului, se face in cativa pasi.
Executorul testamentar desemnat de Patriciu prin testament este cel care administreaza proprietatile. Executorul, care este un profesionist platit, asemeni avocatilor, merge cu testamentul la instantele englezesti, care il examineaza sa vada daca testamentul se executa corect. Instanta acorda executorului succesiunea care le permite sa administreze toate activele strict potrivit testamentului. Daca nu exista un testament, pe legea engleza se aplica reglementarile pentru „Intestacy”. Prin acestea, vaduva este prima indreptatita pe linia succesorala sa mearga in instanta si sa ceara o scrisoare de administrare a averii decedatului. Mai departea, ea este cea care, in locul executorului testamentar, administreaza mostenirea sub regimul reglementarilor pentru „Intestacy”. Aceasta lege acorda sotiei jumatate din proprietati, iar cealalta jumatate se duce la copii si asa mai departe pe linia succesorala. Aici si amantele isi pot cere partea din mostenire, daca in instanta isi dovedesc contributia la progresul afacerilor defunctului.
Legea romaneasca este mai favorabila, din start, vaduvei lui Dinu Patriciu, in conditiile in care divortul dintre cei doi nu s-a produs. Astfel, pe legea romaneasca, chiar daca exista un testament, Dana Patriciu beneficiaza de o rezerva succesorala din averea lui defunctului miliardar. Ceea ce se cunoaste oficial este ca Patriciu avea doua fiice din alta casatorie, iar sotia sa, Dana, are are un fiu, de asemenea, din alta casnicie. Conform Codului civil, chiar si in cazul unui testament prin care Dinu Patriciu nu i-ar fi lasat nimic, sotia are garantata o rezerva succesorala de 1/8 din mostenire, cand vine in concurs cu descedentii defunctului, la care se adauga o cotitate care ii poate creste partea pana la un sfert, dupa unele calcule. La randul lor, fiicele lui Dinu Patriciu au rezervat impreuna, orice ar fi, 2/3 din mostenire. Daca defunctul ar avea 3 sau mai multi copii, rezerva lor succesorala este de 3/4 din mostenire, impreuna. 
Este de notorietate deja ca Dinu Patriciu isi derula afacerile prin paradisuri fiscale, unul dintre acestea fiind Insulele Virgine Britanice. Sumele uriase pe care miliardarul le-a pastrat prin conturi britanice pot fi o vulnerabilitate pentru vaduva sa, Dana Patriciu, si un avantaj pentru Anne Chen, chinezoaica nascuta in Trinidad-Tobago cu care miliardarul avea o relatie. Conturile se executa sub legea britanica. In Anglia, se obisnuieste deschiderea conturilor pe doua nume, in comun. In cazul in care acel cont este facut doar pe numele lui Dinu Patriciu, banca britanica va recunoaste cuiva dreptul de a folosi contul respectiv doar daca executorul face dovada succesiunii pentru persoana respectiva, potrivit hotnews.ro.
Adauga un comentariu