:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/01/Apartamentul-in-care-s-a-produs-explozia-si-buteliile-pregatite-de-barbat-in-semn-de-protest.jpg)
@ Ieri, 27 februarie 2018, de la ora 15:00 in studioul BZI LIVE a fost invitat elegantul, interesantul si consistentul reprezentant al Almei Mater Iassiensis, prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu, geolog la formatie, fost decan al Facultatii de Geografie – Geologie, prorector si actualmente presedinte al forului pentru democratia academica in cadrul celei mai vechi institutii de invatamant superior moderne din tara, Senatul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC din Iasi! @ Mii de studenti si colegi profesori din lumea universitara locala si nationala l-au urmarit pe interesantul si valorosul personaj si marturiile acestuia cu privire la cariera sa, legata chiar de indepartata Japonie @ Desigur, acesta a oferit detalii si despre proiectele ce le are UAIC, strategiile de dezvoltare institutionala, viziune academica sau experiente personale speciale @ Interesant este ca acesta a declarat, in DIRECT, ca o sansa pentru cresterea invatamantul superior iesean ar fi ca toate entitatile academice locale sa se unifice @ Pe de alta parte, profesorul Iancu a marturisit ca nu s-a gandit sa candideze pentru pozitia de rector la Cuza @ Cititi, in paginile Cotidianului BUNA ZIUA IASI – BZI prima parte a interviului cu renumitul cadru didactic cuzist, iar AICI: https://www.facebook.com/cotidianul.bzi/videos/vl.561025357623764/1570158673019208/?type=1 urmariti emisiunea integral
GABRIEL OVIDIU IANCU (GOI): Anii acestia, in care am ocupat pozitii executive in cadrul Universitatii si-au pus amprenta asupra cunostintelor dobandite in mediul universitar. La fondarea Universitatii noastre, cei care puteau ocupa pozitia de rector trebuiau sa aiba peste 40 ani si sa fie de opt ani in invatamant. Eu ma simt in siguranta pentru ca in Senat sunt experti din toate domeniile, avand experienta unor colegi cu vizibilitate mare si a unor studenti deosebiti, ma simt in siguranta asupra felului in care Senatul decide in problemele legislative ale institutiei. Rolul Senatului este acela de a gasi cea mai buna varianta pentru regulamente si de a nu se strecura greseli.
GOI: Este cunoscut ca membrii comunitatii academice au o importanta aparte in Romania de astazi, nu doar din perspectiva istorica si ca UAIC e prima universitate moderna a tarii. Astazi, constientizez rolul Universitatii in comunitatea ieseana, dar nu mereu este rasplatita pentru asta. La acea clasificare a universitatilor din Romania, din 2010-2011, ideea in sine a fost foarte buna, dar rezultatele din perspectiva financiara nu s-au vazut… Observam azi ca, prin prisma clasamentelor internationale sunt cateva universitati din Romania care conteaza si au vizibilitate. Suma care revine pentru vizibilitate, pentru produsul stiintific, pentru ceea ce muncesc zi de zi colegii nostri este mult prea mica. Sunt tari in Europa Centrala unde suma care vine pentru aceste produse atinge si 50 la suta, nu atat de putin ca la noi. Cuza isi doreste sa fie finantata educatia, nu neaparat din persectiva numarul de studenti, cat a rezultatelor.
GOI: Prin Legea Educatiei Nationale din 2011 este stipulat foarte clar rolul Senatului. Unul din roluri este si aprobarea proiectului de buget. Proiectia pentru 2018 este la o valoare de circa 83 milioane de dolari. Aici, daca ar fi sa comparam bugetul nostru cu cel al Universitatii Harvard, aici e vorba de un buget care se ridica la CINCI miliarde de dolari. Apoi, in Romania nu este atat de frecvent ca in Statele Unite sa existe si ajutorul financiar dat de vechii absolventi….
GOI: M-am documentat, in ultima perioada, cu privrie la aceste aspecte. In Marea Britanie avem taxe pentru studii, in Germania, nu. La noi, totul vine din modul de finantare, felul in care este gandita educatia. Suntem in situatia universitatilor nemtesti, dar nu avem posibilitatea de a atrage foarte multe fonduri din privat. Birocratia este mare, felul in care au fost gandite proiectele pe fonduri europene a descurajat foarte multa lume sa aplice pentru noi proiecte. Tara noastra, in ansamblu, are o problema in a atrage fonduri, dar trebuie lucrat si la modul de cheltuire a acestor bani. Iasul atrage tot mai multe companii din zona IT, de exemplu. Trebuie gandit mult mai liberal modul de acordare a fondurilor de la buget. O solutie ar fi, asta pentru o mai mare finantare si o mai buna clasificare nationala si internationala, ca toate universitatile de stat iesene sa se unifice, insa, asa cum a spus-o si rectorul Cascaval de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, poate ca va fi posibila peste generatii…
GOI: La acest moment, sincer sa va spun, nu m-am gandit la asa ceva… Pe de alta parte, am auzit si eu pareri in Universitatea Cuza legate de faptul ca sunt membri ai comunitatii care ma vad in aceasta postura! Repet, acum nu am aceasta intentie si nu m-am gandit la asa ceva. AICI: https://www.facebook.com/cotidianul.bzi/videos/vl.561025357623764/1570158673019208/?type=1 poate fi urmarita emisiunea completa.
A consemnat Valentin HUTANU