Actualitate

Veste bună dată de epidemiologul Emilian Popovici: „Am intrat în etapa de scădere“

Publicat: 04 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună dată de epidemiologul Emilian Popovici Am intrat în etapa de scădere
Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Epidemiologul Emilian Popovici are o veste bună în plină pandemie de COVID-19. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie susține că pandemia a intrat în etapă de scădere progresivă.

Emilian Popovici a arătat că cifrele indică o scădere a numărului bazal de reproducere. Astfel, dacă în 10 iulie era 1,21, în prezent acesta a scăzut sub 1.

„Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări. Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul  bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.

Veste bună dată de epidemiologul Emilian Popovici:

Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96.

„Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere“, spune epidemiologul Emilian Popovici.

În ultimele 24 de ore au fost 1.232 de cazuri noi de COVID-19, din 20.581 de teste efectuate. Din cauza infecțiilor cu coronavirus au murit în ultimele 24 e ore 48 de pacienți, cele mai multe decese într-o singură zi, de la debutul pandemiei. De asemenea, la Terapie Intesivă sunt internați 436 de pacienți.

Evoluția COVID-19 în România depinde de noi

Emilian Popovici a explicat că epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.

„Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate. La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.

Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Aceasta arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare“, zice epidemiologul.

În ceea ce privește evoluția viitoare a coronavrisului, Emilian Popovici susține că nu poate spune exact ce se va întâmpla deoarece COVID-19 diferă de alte epidemii.

„Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice.

După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a precizat Emilian Popovici.

Virgil Musta: „Aproximativ 80% din populație înțelege situația“

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că la pandemia de COVID-19 există și o parte bună în România. Virgil Musta susține că aproximativ 80% din populație înțelege situația.

„Sunt vești bune însă: 80% din populaţie înţelege situaţia în care ne aflăm, înţelege dificultatea, înţelege că există virus, există pandemie şi că este important să fim acum mai mult ca niciodată să fim solidari, să respectăm cele trei reguli pentru că acestea satu la baza prevenţiei noastre de a nu ne îmbolnăvi şi anume: purtarea măştii, distanţarea socială şi spălatul pe mâini. Sunt convins că împreună vom putea depăşi şi aceste momente mai dificile!”, a spus Virgil Musta.

Veste bună dată de Virgil Musta: Multe persoane care s-au relaxat și nu mai respectă regulile

Medicul de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara recunoaște că situația din România este alarmantă având în vedere că în ultimele săptămâni au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri noi de infectări cu COVID-19.

„S-a ajuns aici pentru că sunt multe persoane care s-au relaxat și nu mai respectă regulile al cărui scop este limitarea răspândirii infecției cu COVID-19. Potrivit statisticilor, același lucru se întâmplă și în alte țări.

Sunt convins că vom depăși situația și că vom intra din nou pe o pantă descendentă dacă oamenii devin mai responsabili și respectă măsurile de protecție“, menționează Virgil Musta.

Adauga un comentariu