Actualitate

Veste bună! Femeile care s-au vaccinat împotriva COVID-19 pot transmite bebelușilor anticorpi

Publicat: 09 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună Femeile care s-au vaccinat împotriva COVID-19 pot transmite bebelușilor anticorpi
Femeile care s-au vaccinat împotriva COVID-19 pot transmite bebelușilor anticorpi

Veste bună! Mămicile ar putea să transmită anticorpi COVID-19 copiilor sugari, explică două studii recente. Primul studiu a fost realizat de Universitatea din Massachusettes, iar al doilea a fost realizat de Centrul Medical Carmel din Israel.

Studiul UoM a fost publicat vineri în revista Obstetrics & Gynecology, în timp ce studiul israelian a fost publicat luna trecută în jurnalul JAMA Network. Cu toate acestea, există mici diferențe între cele două studii. Studiul Carmel Medical Center afirmă în mod specific că femeile însărcinate pot transmite anticorpi COVID bebelușilor lor dacă iau vaccinul Pfizer/BioNTech în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Studiul realizat de echipa de cercetare UoM afirmă că mamele care sunt vaccinate împotriva virusului ar putea transmite anticorpi fiilor și fiicelor lor mici prin alăptare.

Trebuie menționat că vaccinurile cu ARNm coronavirus sunt sigure pentru femeile însărcinate, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, care afirmă că nu prezintă niciun factor de risc.

Toți anticorpii au fost transmiși bebelușilor

Studiul israelian menționat mai sus a fost realizat în perioada mai și iulie 2021 și a vizat 130 de femei care au primit vaccinul în al doilea trimestru de sarcină.

Cercetarea a arătat că toți anticorpii au fost transmiși bebelușilor lor până în momentul nașterii lor, ceea ce implică că „administrarea vaccinului ARNm COVID-19 în timpul celui de-al doilea trimestru este asociată cu un răspuns imun umoral matern care este susținut în timpul travaliului”.

Toate femeile au fost evaluate la cel puțin 24 de săptămâni de sarcină și la 7 zile după ce au primit cel de-al doilea vaccin COVID-19. Niciuna dintre ele nu era cunoscută ca fiind infectată cu coronavirus anterior. Studiul concluzionează că vaccinarea în timpul celui de-al doilea trimestru întărește protecția mamei și siguranța nou-născutului în timpul pandemiei. Studiul lor observă, de asemenea, că anticorpii pot fi detectați la bebeluși și copii mici cu vârste cuprinse între 1,5 luni și aproape doi ani.

Treizeci de femei, majoritatea lucrători din domeniul sănătății, au participat la studiu și au primit vaccinul între ianuarie și aprilie anul trecut. Trei dintre ele au raportat că anterior au avut COVID la un moment dat de la începutul pandemiei.

Probele de lapte matern și probe de sânge au fost furnizate de femei înainte de a fi vaccinate „la două până la trei săptămâni după prima doză de vaccin și la trei săptămâni după a doua doză”. Probele de lapte matern au reușit să neutralizeze vârful proteic al SARS-CoV-2 și „conferă imunitate pasivă sugarului care alăptează”, concluzionează studiul.

Adauga un comentariu