National

Veste buna pentru persoanele cu handicap grav. Proiect de lege al PSD, in Parlament

Publicat: 16 sept. 2019

Deputatul PSD Oana Florea a depus la Senat doua proiecte de lege care prevad scutirea pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat de plata impozitului de 1% pe bunurile mostenite, deoarece intretinerea pe cont propriu este imposibila daca persoana este incapabila fizic sa produca un venit. Unul dintre proiecte vizeaza modificarea Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin intoducerea unei noi litere la articolul 26.

MUTARE SURPRIZA pregatita de Vioirca Dancila: Vrea sa aduca la guvernare tot ministri din ALDE

„f) scutire de la plata impozitului datorat pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor (dreptul de a utiliza bunuri – n.r.) cu titlul de mostenire”, prevede proiectul de lege initiat de Oana Florea. A doua propune legislativa a deputatului PSD modifica Legea 227/2015 privind Codul fiscal, a aceluiasi initiator, prin introducerea unei noi litere la alineatul (1) al articolului 60 care reglementeaza scutirile de la plata impozitului pe venit pentru anumiti contribuabili.

„e) transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire, prevazute la art. 111”, arata noua litera introdusa prin proiectul de lege la alineatul (1), articolul 60 din Codul fiscal. In forma in vigoare a Codului fiscal, la articolul 60 sunt prevazute scutiri de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din: – „activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere; – venituri din drepturi de proprietate intelectuala; – salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) – (3); – pensii si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica”.

Initiatorul sustine, in expunerea de motive ca acest drept trebuie acordat persoanei cu handicap care, aflandu-se intr-o situatie foarte grava, nu se poate intretine pe cont propriu. Totodata, nici persoana care o are in grija nu poate sa isi ia angajamentul de a plati in numele respectivei persoane, ceea ce ii pune in imposibilitatea de a realiza succesiunea si de a intra in posesia mostenirii de drept.

„Apare, insa, o situatie de blocaj in situatia persoanelor cu handicap grav, care sunt incadrate in aceasta categorie deroarece problemele lor de sanatate sunt extrem de accentuate, ceea ce le face imposibila intretinerea pe cont propriu. Un astfel de caz este cel al unei persoane pusa sub interdictie de autoritatea judecatoreasca, din cauza pierderii facultatilor mintale, si dat in tutela surorii sale. In conformitate cu prevederile legii 448/2006, respectivul este scutit de taxe si impozite, dar nu este scutit de impozitul de 1% din valoarea bunurilor mostenite, daca nu s-au incadrat in termenul de gratie de doi ani. Ceea ce nu a reusit, din cauza situatiei in care se afla si a procedurilor legale. Or, este evident ca el nu poate produce venituri de niciun fel de activitate si in acest context, obligatia de plata a acestui impozit ii ingradeste dreptul la mostenire. In acelasi timp, regulile tutelei ii interzic si surorii lui sa plateasca pentru el sau sa faca angajamente in numele lui, ceea ce ii pune pe amandoi in imposibilitatea de a face succesiunea si a intra in posesia mostenirii de drept”, arata Oana Florea in expunerea de motive a proiectului.

„Constitutia Romaniei garanteaza dreptul la proprietate privata si mostenire si protectia persoanelor cu handicap. De asemenea, art 60. alin. 1 din Codul Fiscal prevede o serie de scutiri pentru „persoanele cu handicap grav sau accentuat”, care produc venituri, dar nu ofera o solutie si pentru cei aflati in situatia limita si fara iesire de a fi incapabili fizic sa mai produca un venit. Intentia acestei propuneri este de a corecta aceasta sincopa legislativa, introducand si scutirea de acest impozit. Nu exista niciun pericol de a se abuza de aceasta prevedere, deoarece persoanele incadrate la aceasta categorie de handicap nu se mai pot recupera niciodata si nicio persoana sanatoasa nu poate obtine temporar o astfel de incadrare”, potrivit sursei citate. Cele doua proiecte au fost inregistrate pe 12 septembrie la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit