Local

Veste bună pentru regiunea Moldovei! S-a redeschis Spitalul Judeţean Suceava! Mai multe cadre medicale din Iaşi au plecat acolo! Aceştia au fost asiguraţi că vor lucra în cele mai sigure condiţii

Publicat: 27 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste bună pentru regiunea Moldovei S-a redeschis Spitalul Judeţean Suceava Mai multe cadre medicale din Iaşi au plecat acolo Aceştia au fost asiguraţi că vor lucra în cele mai sigure condiţii

S-a redeschis Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava. Cadre medicale din Iaşi s-au înarmat cu răbdare şi curaj şi au pornit ca adevăraţi luptători să lupte pentru suceveni. Nimeni nu se aştepta la o mobilizare atât de promptă şi eficientă. În acest moment, doar Iaşul suplimentează lipsa cadrelor medicale din Suceava, cadre medicale aflate fie în autoizolare, fie internate în Spital.

“Aseară la ora 20:00 am anunţat în dispeceratul 112, dispeceratul ISU, SAJ Suceava că Unitatea Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava este redeschisă. Ea funcţionează separat , dar ca Unitate de Primiri Urgente care triază, diagnostichează, tratează şi ia decizia internării pentru pacienţii care ajung acolo, fără context epidemiologic şi infecțios pentru infecţia cu Covid-19. Există un triaj care se face în cortul din fața UPU şi toţi pacienţii cu suspiciune, merg către triajul spitalului pentru zona de Boli Infecţioase şi pneumologie”, a specificat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Cine a plecat spre Suceava? Cine le oferă suport sucevenilor?

Reprezentanţii UPU SMURD Iaşi au anunţat totodată faptul ca pacienţii care ajung în urgente sunt pacienţi cu urgențe cotidiene. Este vorba de traume, intervenţii chirurgicale, urgențe gastroenterologice şi orice alt tip de urgenţă. Au plecat spre Suceava opt medici din UPU SMURD Iaşi, opt asistenți şi infirmieri din UPU SMURD Iaşi şi au suportul celor din Suceava, dar nu cei din spital. Suportul este asigurat de asistenţi şi infiermieri de la Spitalul din Fălticeni şi asistenţi din cabinetele de medicină şcolară care sunt în subordinea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Este vorba desre cadre medicale care nu au intrat în contact cu niciunl dintre pacienţi şi care nu reprezintă un pericol.

Cine ajunge în UPU ? Cum se desfăşoară activitatea?

O parte dintre pacienţi se tratează şi merg acasă, iar cei care necesită internare merg la Spitalele de la Rădăuţi, de la Fălticeni şi de la Iaşi, atunci când este virba despre un caz complex care oricum necesită transfer şi tratament la un nivel regional. “Avem suport şi din partea Institutului pentru Situaţii de Urgenţă care ne dă în permanenţă paramedici şi voluntari, care lucrează de această dată în UPU Suceava. Aceştia susţin cu medici cu competenţă din Iaşi, o parte din ture. Este încă problematica asigurarea radiologiei de urgenţă. Avem un singur asistent care în program de şase ore din două, în două zile vine din Spitalul Fălticeni. Partea de echipamente este asigurată de ISU Suceava şi de către ISU şi UPU Iaşi”, adăugă medicul ieşean.

Iaşul ajuta mai multe oraşe

Iaşul este centru de rezidenţiat, de coordonare care susţine şi alte judeţe. Medicii ieşeni merg în toate Unităţile Primiri Urgente şi asigură suportul medical în unitatea medicală. “Nicăieri nu-i ca la Suceava, unde a trebuit să asigurăm toată activitatea. Sperăm că în următoarele zile, speram la data de 5 aprilie, colegii sănătoşi dar care sunt în autoizolare, să poată prelua activitatea din UPU Suceava”, adăugă prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Medicii sunt pozitivi, au plecat înarmaţi cu răbdare şi curaj

Medicii sunt relaxaţi, pozitivi şi cred că vor reuşi să treacă cu bine peste toată această perioadă. Nu se feresc de expunere şi demonstrează în fiecare zi că lucrează în favoarea comunităţii. “ Cu medicii din Urgenţe din Suceava am vorbit la telefon. Ei sunt o parte internaţi , o parte în auto-izolare. Comunicarea a fost la distanţă. Moralul lor este bun, aceştia ar vrea să lucreze, chiar şi cei declaraţi pozitivi coronavirus. Abia aşteaptă să se întoarcă la muncă. Am întâlnit şi o stare de teamă, normală, firească. Dincolo de a-inincuraja, exemplul contează cel mai mult”, adăugă şefa UPU SMURD.

Cadre medicale speriate, dar curajoase

Unele cadre medicale ieşene au plecat la Suceava cu o oarecare teamă. Aceştia au fost asiguraţi că vor lucra în condiţii de maximă siguranţă. “Le-am dat încredere, le explicăm că felul în care s-a făcut decontaminarea este în măsură să le dea decontaminare. Aseară , echipa care a plecat cu noi spre Suceava s-a considerat chiar veselă, fericită şi au zis că vor să arate colegilor că se poate. Cei care au plecat, fac 24 de ore şi revin cu maşina asigurată de ISU Iaşi. Există şi posibilitatea de cazare acolo. O parte dintre ei au optat pentru această versiune. Atmosfera este bună, deocamdată nu au fost multe urgente, semn că e bine”, încheie medicul ieşean.

Adauga un comentariu