Info Turism

Veste buna pentru romani! Am putea avea inca o zi libera!

Publicat: 20 sept. 2019

Mai multi deputati au depus la Parlament o initiativa legislativa pentru declararea zilei de 1 Martie – Ziua martisorului – drept sarbatoare nationala. Propunerea legislativa a fost initiata de 26 de deputati de la PSD, minoritati, PMP.

"Ziua martisorului poate fi marcata de catre autoritatile publice centrale si locale si celelalte institutii ale statului, de catre societatea civila, persoane fizice si juridice de drept public ori privat prin organizarea sau participarea in tara sau peste hotare, la programe si manifestari educative, de voluntariat, cu caracter social, cultural, artistic sau stiintific dedicate acestei sarbatori nationale, luand in considerare combinatia culorilor alba si rosie drept culori specifice ale zilei. Autoritatile administratiei centrale sau locale pot acorda sprijin logistic si pot acorda fonduri din bugetele proprii in vederea organizarii si desfasurarii in bune conditii a manifestarilor, in limita alocarilor bugetare aprobate", prevede proiectul.

De asemenea, societatile de radio si televiziune publice vor putea include in programele lor emisiuni culturale sau aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori.

"Martisorul reprezinta o marca distinctiva si un element specific de autenticitate a expresiei culturale traditionale romanesti. El constituie unul dintre cele 7 elemente romanesti incluse de UNESCO in Lista reprezentativa a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii", precizeaza initiatorii in expunerea de motive.

"Ziua nationala a Martisorului va oferi un cadru propice conservarii, promovarii, punerii in valoare, transmiterii si revitalizarii practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie ca element al patrimoniului cultural imaterial definitoriu pentru poporul roman si comunitatile istorice romanesti din jurul granitelor si Balcani sau din diaspora emergenta si factor de coeziune cultural identitara", mai arata acestia.

Senatul este prima camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit