Actualitate

Veste bună pentru români! Scad tarifele la energie electrică

Publicat: 29 iun. 2020
ALT=
Veste bună pentru români! Scad tarifele la energie electric

Veste bună pentru români! Prețul energiei electrice va scădea, anunță ANRE. Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, urmând ca piaţa să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE de luni, 29 iunie 2020, când au fost aprobate ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienţilor casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanţă: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România, Tinmar Energy.

„Raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanţă obligaţi (care asigură 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienţi casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%”, potrivit comunicatului.

Veste bună pentru români: De la 1 ianurie 2021 piața se liberalizează

ANRE aminteşte că perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienţii casnici şi de stabilire a preţurilor pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanţă pe bază de contracte reglementate.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.

„Pentru a veni în sprijinul clienţilor casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieţei de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligaţiile furnizorilor de ultimă instanţă şi modalităţile de informare a clienţilor casnici cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afişare la punctele de informare etc.)“, mai spun reprezentanţii ANRE.

Vor scădea prețurile cu adevărat?

De asemenea, ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice“. Acest instrument, independent şi necomercial, al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.

Nu este încă deloc clar dacă liberalizarea va aduce prețuri mai mici pentru toți clienții casnici dacă toată energia va fi achiziționată de pe piața liberă.

Prețurile sunt într-adevăr în scădere, dar din piața va trebui acoperită „cota” Hidroelectrica, care vine în facturile populației la acel preț foarte mic și încă sub prețul pieței, de 102 lei/MWh.

Este de așteptat să asităm din partea reglementatorului sau a Guvernului la noi decizii pe tot lanțul posibil cu impact direct pentru companiile de producție, distribuție și furnizare a energiei electrice.

Comentarii
  • bla bla bla ..preturile vor creste ca de obicei ….n-a scazut nimic niciodata de la „revolutie” incoace cat de naiv tre’ sa fii (excludem rezistii) ca crezi propaganda …

Adauga un comentariu