National

Veste buna pentru toti romanii! TVA la carne ar putea sa scada

Publicat: 18 oct. 2014
1
Guvernul va anunta in luna noiembrie care va fi urmatoarea grupa de alimente la care se va reduce TVA-ul de la 24 la 9%. Carnea, legumele, fructele sau produsele bio ar putea costa mai putin de anul viitor pentru ca reducerea TVA s-ar putea aplica chiar incepand cu 1 ianuarie, informeaza Romania TV.
Rezultatele foarte bune inregistrate dupa scaderea TVA la produsele de panificatie au convins Guvernul ca masura se poate extinde si la alte grupe de alimente. Specialisti din Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante analizeaza situatia pentru a vedea care va fi urmatoarea grupa de alimente la care se va reduce TVA. Decizia va fi anuntata in noiembrie. Reducerea TVA la o alta grupa de alimente va trebui insa negociata cu FMI si CE, au spus surse guvernamentale pentru Romania TV.
Sectorul productiei de carne este primul care trebuie ajutat in cazul in care vorbim despre reducerea Taxei pe Valoare Adaugata /TVA/ si la alte categorii de produse, a declarat  vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
TVA la paine a fost redusa de la 1 septembrie 2013.

Vezi si Ciuhodaru cere de urgenta reducerea TVA la 19% 

Suntem fruntasi in Europa al taxarea mancarii
Romania are a doua cea mai mare taxa pe valoarea adaugata pe hrana din UE. Doar Danemarca ne desparte de titlul de campioni absoluti ai taxarii mancarii.
Nu mai putin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Si nu este vorba de reduceri simbolice. 4% in Italia, tot atat in Spania sau 6% in Olanda.
Cum stam in UE si cum vom sta daca scade TVA
Romania percepe o cota standard de TVA de 24%. Este al cincilea cel mai inalt nivel din UE, dupa Ungaria, care are un neobisnuit 27%, peste nivelul maxim din Uniunea Europeana, si dupa Danemarca, Suedia (tari cunoscute pentru nivelul ridicat al fiscalitatii dar si pentru calitatea vietii) si de proaspat intrata in Uniunea Europeana, Croatia, care au o cota de 24%.
Cu exceptia painii si a produselor de panificatie, Romania percepe cota standard de 24% la TVA la produsele alimentare. Este a doua cea mai mare cota din Uniunea Europeana la alimente-doar Danemarca are 25%. Spre exemplu, Ungaria are 18%
In cazul in care TVA la carne si produse din carne va fi redusa la 9%, Romania va ajunge la jumatatea clasamentului european, pe locul 14, la aceasta grupa de alimente.

Vezi si Guvernul vrea sa negocieze cu FMI reducerea TVA la paine 

TVA redusa la produsele bio, un efort bugetar mai mic
„Impactul bugar daca TVA scade la produsele bio va fi mai mic, asa ca avem o prioritate din a reduce TVA de la 24% la 9% la produsele bio. Cat despre scaderea TVA la carne, ne dorim acest lucru, pentru ca in acest domeniu, evaziunea fiscala este foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin” la Romania TV.
Ideea aplicarii unei cote reduse de TVA la carne si produse din carne a fost avansata inca din 2013 de oficiali de la Agricultura.Adauga un comentariu