Social

Veste excelentă pentru pensionari. Cu cat cresc pensiile în scurt timp

Publicat: 04 ian. 2017
13

Veste excelentă pentru pensionari: în termen de aproximativ o lună, banii cu care vor rămâne efectiv după vizita poştaşului vor fi mai mulţi, cu procente Pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate cu 16%, iar pensionarilor cu venituri de peste 917 lei pe lună nu li se mai reţine contribuţia la sănătate, de 5,5 procente, aceasta urmând să fie plătită de la bugetul de stat.

Parlamentul controlat de PSD şi ALDE ar putea adopta în şedinţa de plen de joi un proiect de lege care va elimina impozitul pe venit de 16% (măsură aplicabilă la suma de maxim 2.000 lei din pensiile românilor) şi, de asemenea, CASS-ul de 5,5% din pensia brută (la toate pensiile, indiferent de valoare).

Potrivit legii aflate în vigoare în acest moment, doar vârstnicii cu pensii de până în 1.000 de lei erau scutiţi de impozitul pe venit. De acum, toţi cei care au pensii între 1.000 şi 2.000 de lei lunar vor rămâne cu diferenţa de 16 procentaje, plus 5,5% din CASS – în total 21,5%.

În cazul celor cu pensii peste 2.000 de lei, procentajul de creştere va fi ceva mai mic, suma cu care pensia depăşeşte pragul de 2.000 lei fiind în continuare impozitată.

Comisia de buget și finanțe a Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un raport favorabil proiectului de lege privind neimpozitatea pensiilor sub 2.000 lei și eliminarea CASS pentru toate pensiile.

Deputații urmează să voteze joi în plen proiectul de lege. „Venitul lunar impozabil din pensii se stabilește prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei”, stabilește proiectul de lege.

Totodată, o altă prevedere a proiectului stabilește că plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru toate pensiile, indiferent de sumă, va fi suportată de la bugetul de stat.

După eventuala aprobare, joi, în plenul Camareie Deputaților, proiectul de lege va trebui promulgat de președintele Iohannis, potrivit Profit.ro. Proiectul de lege ar putea să intre în vigoare în luna următoare publicării în Monitorul Oficial.

Președintele comisiei, propus pentru funcția de ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, a indicat acum un impact bugetar de 1,2 miliarde de lei față de cele 2,2 miliarde lei cât era prevăzut în forma inițială a proiectului de neimpozitare a tuturor pensiilor.

sursa: realitatea.net

Adauga un comentariu