Eveniment-Social

Veste importanta. Iata cum a crescut salariul in judet. Acestea sunt cele mai bine platite locuri de munca pentru ieseni

Publicat: 19 mai 2019
1

@ In mai multe domenii de activitate s-au inregistrat o serie de cresteri salariale @ Cele mai mari cresteri au fost în domeniul fabricarii produselor din tutun, in fabricarea bauturilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii în tehnologia informatiei

Salarii cu cateva procente mai mari s-au inregistrat in decursul lunii martie fata de luna februarie a acestui an. Datele oficiale ale Directiei Judetene de Statistica (DJS) arata o crestere cu circa 5 procente a castigului salarial mediu nominal net in sectoarele de activitate. "In luna martie 2019, câstigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.050 lei, cu 4,8 la suta mai mare decât în luna februarie 2019. Câstigul salarial mediu nominal net a fost de 3.075 lei, în crestere fata de luna precedenta cu 142 lei, respectiv cu 4,8 la suta. Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activitati de servicii în tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, unde suma a fost de 7.491 lei. Cele mai mici au fost în hoteluri si restaurante, unde suma a fost de 1.752 lei", au aratat reprezentantii Directiei Judetene de Statistica Iasi.

Conform acestora, comparativ cu luna martie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7% la suta.

"În luna martie 2019, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul câstigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale, inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste, drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, câstigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta, ca urmare a realizarilor de productie ori încasarilor mai mari", au mai aratat reprezentantii Directiei de Statistica Iasi.

Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat in mai multe sectoare de activitate. De exemplu, remuneratia a crescut cu 67,8 la suta în fabricarea produselor din tutun din februarie pana in martie anul acesta. Cresteri între 12 la suta si 24 la suta s-au intregistrat si în fabricarea bauturilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari ale fondurilor de pensii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii în tehnologia informatiei. Cresteri între 8,5 la suta si 11,5 la suta s-au inregistrat în extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, intermedieri financiare", au mai aratat cei de la Directia de Statistica.

Vezi si: E OFICIAL! Care sunt NOILE SALARII ale echipei de conducere care coordoneaza activitatea a peste ZECE mii de bugetari din judetul Iasi

Pe de alta parte, au mai fost inregistrate cresteri intre 6 procente si 8 la suta în captarea, tratarea si distributia apei, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, comert cu ridicata si cu amanuntul, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor textile. Singura scadere a câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-a înregistrat în extractia minereurilor metalifere, scadere de aproape un procent. În sectorul bugetar s-au înregistrat cresteri ale câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta în învatamânt, cresterea fiind de 3 la suta. Majorarea a venit ca urmare a acordarii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. S-au mai inregistrat cresteri în sanatate si asistenta sociala, cresteri de 1,4 la suta, respectiv în administratie publica, majorare cu 0,5 la suta.

Adauga un comentariu